“Bank Asya sermaye rasyosu en yüksek üç bankadan biri”

0
69

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, 17 Aralık sonrası bankanın “hedef tahtası” haline getirildiğini ancak bankanın güçlü sermaye yapısı ile sağlam bir duruş sergilediğini belirterek, yüzde 20’ye yakın sermaye yeterlilik rasyosu ile sermaye rasyosu en yüksek üç banka içinde olduklarını söyledi.
 
Samanyolu Haber’de dün akşam katıldığı bir programda konuşan Beyaz, “Biz SYR’si en güçlü bankalarından biriyiz. İlk yarı sonunda SYR’miz yüzde 17.5. Üçüncü çeyrek sonunda yaklaşık yüzde 20’ler civarında bir rasyoya sahip olacağız. Sermayesi en güçlü ilk üç bankadan biriyiz. Biz aylardan beri bir ödeme zafiyetine düşmedik” dedi.
 
Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen ve Türkiye’de faaliyet gösteren dört katılım bankasından biri olan Bank Asya, 17 Aralık’ta Gülen cemaatinin hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiğini söyleyen ve o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti. Erdoğan, dün Hürriyet gazetesinde yer alan açıklamalarında BDDK’nın Bank Asya konusunda adım atması gerektiğini belirtirken, bunu yapmaması halinde kurumun sorumlu olacağını söyledi.
 
17 Aralık sonrasında mevduat çıkışı yaşayan bankanın finansal göstergeleri de bozulma sürecine girdi. Bank Asya’nın ikinci çeyrek net kârı, kredi hacmi, net kâr payı ile ücret ve komisyon gelirlerindeki daralmaya bağlı olarak yüzde 81 düşüşle 10.6 milyon liraya geriledi.
 
Son 10 ayda bankaya yönelik bir “karalama kampanyası” başlatıldığını belirten Beyaz, bankanın güçlü bir şekilde ayakta durduğunu ve müşterilerin bu süreçte bankaya mevduat yatırmaya devam ettiğini belirterek, “Bir milyondan fazla mevduat müşterimiz var. Bunların bir kısmı bundan etkilense de büyük kısmı bu haberlere itibar etmedi. Sağduyulu bir müşterimiz var” dedi.
 
Öte yandan banka dün de sermayesini yüzde 25 bedelli artırımla 900 milyon liradan 1.125 milyar liraya çıkarma kararı aldığını açıkladı.
 
“Sermaye ihtiyacı olmayan bir bankayız” diyen Beyaz, sermaye artırım kararını ise “ortakların bankaya yapılan fedakarlığa bir cevabı” olarak nitelendirdi.
 
Beyaz, “Ortaklarımız bankaya karşı olan teveccüh karşısında, bu fedakarlık karşısında bir cevap vermek istedi. Bank Asya olarak buradayız, ayaktayız, teveccühü de cevapsız bırakmayız diye bir karar aldık” diye konuştu.
 
17 Aralık sürecinin hemen sonrasında basında Bank Asya’dan yaklaşık 4 milyar lira mevduat çıkışı olduğu haberi yer alırken, Beyaz o dönemde yaptığı açıklamada, bankadan bir mevduat çıkışı olduğunu ancak bu çıkışın yarısından fazla da giriş olduğunu belirtmişti.
 
Son mali tablolara göre ikinci çeyrek sonunda Bank Asya’nın toplam mevduatları geçen sene sonuna göre yüzde 26.3 düşüşle 13.6 milyar liraya geriledi.
 
Hisseleri beş hafta kapalı kalmasının ardından bu hafta başında işleme açılan ve bugün itibariyle yüzde 50’ye yakın düşen Bank Asya’nın piyasa değeri de 17 Aralık’tan bu yana yarıdan fazla düşerek yaklaşık 650 milyon liraya geriledi.
 
Bankanın 18 yıldır faaliyette olduğunu belirten Beyaz, “Biz herhangi bir kurum değiliz. İnsanlar güvenerek parasını emanet ediyor. Geçen sene Bank Asya olarak ekonomiye 30 milyar liranın üzerinde katkımız var. Her ay 2-2.5 milyar lira kredi kullandırdık… Bank Asya bugün bu karalama kampanyasını hak etmiyor” diye konuştu.
 
17 Aralık sürecinin ardından banka, Katarlı QIB ile stratejik ortaklık için münhasıran görüşmelere başlamış ve bu ortaklığın olması halinde sermaye artırımına gideceğini açıklamıştı. Ancak bankanın QIB ile ortaklık görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı.
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu gelişmelerin ardından geçen ay katılım bankası kurmak isteyen Ziraat Bankası’nın Bank Asya ile satın alma görüşmeleri yürüttüğünü açıklamış; ancak bu açıklamadan bir süre sonra Ziraat Bankası, Bank Asya ile yaptığı resmi olmayan görüşmeleri sonlandırmıştı.
 
Uluslararası fonlar endişeli
Hisselerinin yüzde 54’ünün halka açık olduğunu belirten Beyaz, halka açık kısmın da yaklaşık yarısının yabancı fonların elinde olduğunu ifade etti.
 
Ortakları olan uluslararası büyük bir fonun, ekonomi yönetimine mektup gönderdiğini kaydeden Beyaz, 300 milyar euroluk büyüklüğe sahip olan bu fonun mektupta, yaşanan süreçle ilgili endişelerinin yer aldığını belirtti.
 
Beyaz, “Bank Asya’ya yapılan bu gibi hukuksuz, kanunsuz, aleni suç teşkil eden bu gibi işlemler büyük bir fonun sadece Bank Asya’ya değil Türkiye’ye bakışını değiştirir” dedi.
 
İlgili tüm otoritelere düzenli rapor verdiklerini ifade eden Beyaz, şu anda bankada 30’a yakın denetim elemanı olduğunu belirtti.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yazılı bir açıklama yaparak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu bankacılık krizine karşı uyardı.
 
Kılıçdaroğlu, “Bir bankayı sermayedarı, mevduat veya kredi müşterisine göre ödüllendirme veya cezalandırma hakkına, yetkisine kimse sahip değildir. Böyle bir keyfilik mali sistemin ortasında pimi çekilmiş el bombası bırakmaya benzer. Bu oyunun kazananı olmaz, herkes kaybeder” dedi.