Bangladeş’te çok tartışılan idam

    0
    44

    Bangladeş’te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle idam edildi. Dakka Merkez Hapishanesi’nde tutuklu 62 yaşındaki Kamaruzzaman’ın dün yerel saatle 22.30’da “Bangladeş yasalarına uygun şekilde asılarak” idam edildiği açıklandı. Kamaruzzaman’ın cenazesi bugün memleketi Şerpur’a götürülecek.

    Af dilemeyi reddetti
    Kamaruzzaman, Cumhurbaşkanı Abdul Hamid’den af dilemesi çağrılarını, “Yalnız Allah’tan af dilerim. Onun gibi münafık zihniyetli birinden af dilemem” diyerek reddetmişti. Cemaat-i İslami Partisi, Kamaruzzaman’ın idam edilmesini şiddetle kınayarak yarın ülke çapında grev yapılması çağrısında bulundu. 
     
    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise Kamaruzzaman’ın idam edilmesi kararına “büyük saygı” duyduklarını ama mahkemedeki süreçlerde uluslararası yükümlülükler istikrarlı şekilde yerine getirilmeden infazların yapılmamasının “en uygun” yaklaşım olacağını belirtti. Kamaruzzaman, Pakistan’a karşı 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle idam edilen ikinci Cemaat-i İslami Partisi üyesi oldu. Partinin önde gelen isimlerinden Abdülkadir Molla, 2013’te idam edilmiş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bangladeş tarihin affetmeyeceği tarihi bir yanlış yaptı” demişti.

    Türkiye’den açıklama 
    Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bangladeş’te Cemaati İslami Genel Sekreter Yardımcısı Muhammad Kamaruzzaman hakkında verilen idam cezasının infaz edildiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Bangladeş’in toplumsal uyum ve huzuru bakımından sözkonusu infazın yapılmaması ve diğer benzer idam cezalarının infazlarının da askıya alınması yönünde Bangladeş tarafına telkinde bulunmuş, idam cezasını kaldırmış bir ülke olarak bu cezanın uygulanmasının toplumda yeni gerginliklere yol açabileceği hususundaki endişelerimizi bildirmiştik. Kardeş ülke Bangladeş’te geçmişin yaralarının sarılması için idam cezası yerine toplumsal uzlayışı yansıtan bir yöntem bulunması en samimi temennimizdir” denildi.

    (Hürriyet)