Bakliyattan 120 çeşit yemek ve tatlı yapıldı

0
58

Mersin Ticaret Borsası ile Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) iş birliğinde düzenelen etkinlikte, Türkiye’nin çeşitli illerinden aşçılar, bakliyat kullanarak 120 çeşit yemek ve tatlı yaptı.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, tatlı ve yemeklerden oluşan sergiyi gezdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, BM tarafından 2016’nın “Bakliyat Yılı” ilan edildiğini belirterek, bu yüzden böyle bir etkinlik düzenlendiklerini bildirdi.

Bakliyat üretiminde ve ticaretinde Mersin’in önemli bir yeri bulunduğunu dile getiren Çakacak, “Mersin bakliyat ihracatının yüzde 80’ine hakim durumda. Yine Mersin’in 2015 yılında 1 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı var. Bu 1 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatında 444 milyon lira bakliyat, hububat ve yağlı tohumlar mamüllerinin ihracatı var” diye konuştu.

Yemekler 3 günde hazırlandı
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir de 2016 Bakliyat Yılı’na katkı olsun diye 120 yemekten oluşan bakliyat ürünleri sergisi açtıklarını söyledi. Özdemir, bakliyatın besin değerine dikkati çekerek, “Gelir seviyesi düşük kesim et yerine protein ihtiyacını karşılamak üzere bakliyat ürününü kullanırken, zengin insanlar da son zamanda obezite, kalp ve damar hastalıklarıyla mücadelede bakliyatın önemini anladılar ve bakliyatın tüketimine başladılar. Bu bakımdan bakliyatın önemi gün geçtikçe artıyor” ifadelerini kullandı.

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tufan ise Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen aşçıların 3 günlük çalışmanın ardından bugünkü sergiyi açıklarını bildirdi. Tufan, “Amaç baklagilin tüketimini artırmak ve ülkemizi buna özendirmek. Çünkü sağlık açısından çok büyük değeri olan ve ülkemizin de kuru bakliyat cenneti olması açısından bizim için önemli” dedi.