Bağımsızlık ve futbol

    0
    51

    İspanya’nın kuzey doğusunda bulunan özerk bölge Katalonya’da bağımsızlık isteği artık önüne geçilemez bir hal aldı. İspanyol ve Fransızların sömürgesi altında sürekli özgürlük mücadelesi veren Katalanlar, ilk defa 1892 yılındaki Bases de Manresa deklarasyonu ile Katalonya özerkliğine kapı aralıyor ve ilk defa 1932’de özerklik statüsü alıyorlar. Dillerinin defalarca yasaklanması ve çıkan iç savaşlar sonucu Katalonya Parlamentosu’nun tekrar toplanmasıyla 2006’ya kadar Katalonya Özerk yönetimi olarak yaşamlarını sürdürdüler. 2006’da sosyalist hükümetin girişimiyle özerk statülerini yükselten Katalonya, 2010 yılında İspanya Anayasası’nın yeni özerklik statüsü haklarını kaybediyor. Katalonya Özerk Yönetimi hem anayasanın bu kararı, hem de İspanya’nın yaşadığı ekonomik kriz ve Katalonya Özerk Bölgesi’nin merkezi yönetime ödediği vergilerin büyük kısmının Katalanlara geri dönmemesi üzerine 2011’den bu yana da tam bağımsızlık mücadelesi veriyorlar. 

    İspanya yönetiminin yasa dışı ilan ettiği ve geçtiğimiz Ekim ayı başında gerçekleştirilen referandumda yüzde 90 “Evet” oyu çıktığı açıklanmıştı. İspanya hükümeti ile Katalan özerk yönetimi arasındaki gerginlik, siyasi krize yeni bir krizi, futbolu ekledi. Ünlü Katalan futbolcular Pique, Xavi ve Puyol twitter hesapları üzerinden özellikle referandum sonrası mesajlar verdiler. Katalonya’nın bağımsızlığını ilan etmesi halinde Barcelona, Espanyol ve Girona takımlarının La Liga’dan çıkarılabileceğine ilişkin tartışmalar sürüyor. La Liga yönetiminin bu konudaki tavrı ise başından beri kesin ve sert görünüyor.

    İspanya özerk bölgelerinin La Liga’da Katalonya’nın iki (Barcelona ve Espanyol) Bask bölgesinin ise üç (Athletic de Bilbao,Real Sociedad, Eibar) temsilcisi bulunuyor. Bu arada Katalan ve Bask özerk bölgeleri İspanyol hükümetine karşı ortak hareket etme kararları aldılar ve kendi aralarında bağımsızlık milli maçı yaptılar. Örneğin, Bask Bölgesi takımlarından olan Athletic Bilbao bölge haricinde hiçbir oyuncuyu takımında oynatmazken, takım bu geleneğini yıllardır sürdürüyor. Formasına hiçbir zaman reklam almayan Bilbao temsilcileri 110 yıl sonra bu geleneğe son vererek 2008 yılı başlangıç olmak üzere, 2011’e kadar Bask kökenli bir petrol şirketinin forma reklamını alıyor.

    Tarihi boyunca kadrosuna aldığı İspanya dışı vatandaşlığı olan futbolcular ise sadece 3 kişi; Bixente Lizarazu, Fernando Amorebieta ve Aymeric Laporte. Asıl soru, dünya devi FC Barcelona,  La Liga’dan çekilecek mi? 2015-2016 sezonunda toplam geliri 620 milyon euro olan FC Barcelona, Nike ve Qatar Airways’in sponsorluğuna ek olarak Audi ve Estrella Damm gibi premium ortaklarla başarılı bir strateji yakaladı. Bu sayede 2013-2014 sezonunda FC Barcelona’nın toplam geliri 484 milyon euro’yu aştı. 2014/15 sezonunda Barselona, ​​Beko ile küresel ticari bir ortaklık kurduğunu açıkladı. Bu rakamlar ışığında bir dünya markası Barcelona ve diğerlerini kaybetme tehlikesi İspanya Futbol Federasyonu ve Hükümeti’ni düşündürüyor.
     
    FC Barcelona’nın son üç sezon toplam gelirleri (milyon Euro)
    2013/2014       484.6
    2014/2015       560.8
    2015/2016       620

    FC Barcelona’nın sponsorluk anlaşmalarından elde ettiği ortama gelir (milyon dolar)
     
                            Forma (Qatar Sports Investments ve Intel)   Kit (Nike)
    2014/2015       41        39
    2015/2016       41        40