Babacan: Petrol fiyatları enflasyonu düşürecek

0
21

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüşün enflasyona etkisinin yarım puan olduğunu belirterek, “Petrol gelecek yıl 102 dolar değil de 72 dolar olursa bu enflasyonun beklediğimizden 1,5 puan daha aşağıda oluşmasını sağlar” dedi.

Babacan, finans sektörünün temsilcileri ile temaslarda bulunmak için geldiği New York’ta muhabirlerin sorularını yanıtladı.

Petrol fiyatlarında görülen düşüşün Türkiye’ye çok yönlü faydaları olduğunu belirten Babacan, “Petrol fiyatları 10 dolar düştüğünde bizim cari açığımız milli gelire oranla yarım puan düşüyor, Cari açık açısından yaklaşık 4,4 milyar dolarlık tasarrufumuz var bu işten” diye konuştu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyona da olumlu etkileri olduğunu ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

“Her 10 dolarlık düşüşün enflasyona etkisi yarım puan. Örneğin gelecek yıl petrol fiyatları ortalama 72 dolar olursa, biz hesabımızı 102 dolara göre yaptık, 102 dolar değil de 72 dolar olursa, bu enflasyonun beklediğimizden 1,5 puan daha aşağıda oluşmasını sağlar. Cari açığın beklediğimizden 1,5 puan daha düşmesini sağlar. Büyüme konusunda ise her 10 dolarlık düşüş büyümeye 0,3’lük katkıda bulunuyor. Petrol 102 değil de 72 dolar olursa bunun büyümemize etkisi yüzde 0,9 olacak olumlu yönde.

Petrol fiyatları düşse bile rehavete kapılmayacağız ve tüm ekonomi politikalarımıza petrol fiyatları hiç düşmemiş gibi devam edeceğiz. Petrol fiyatları hiç düşmemiş gibi bütçe disiplinine devam edeceğiz. Petrol fiyatları hiç düşmemiş gibi ülkemizdeki tasarruf programlarının artması için gayret göstereceğiz, reform irademizi aynen sürdüreceğiz.”

Babacan, cari açığın risk faktörü olmaktan çıktığını söylemek için de erken olacağına işaret ederek, petrol fiyatlarının yine yükselebileceğini söyledi.

Yapısal reformların da cari açığın düşürülmesinde önemli olduğuna dikkati çeken Babacan, ihtiyatlı olunması ve reform iradesinin asla gevşetilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

“TTIP’nin kapsamı genişletilmeli”
Başbakan Yardımcısı Babacan, ABD ile AB arasında görüşmeleri süren Transatlantik Ticaret İşbirliği Anlaşması’nda (TTIP), Türkiye’nin de yer alması için yapılan çalışmalar konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Bunun ABD ile AB’yi tek bir alan haline getirecek çok önemli bir anlaşma olduğunu ifade eden Babacan, “Dünyanın bir numaralı ekonomisi ile AB’nin birleşmesi dev bir piyasa ortaya çıkaracak. Böylesine büyük bir piyasanın, böylesine büyük bir yapının Türkiye olarak dışında kalmamız düşünülemez” dedi.

Babacan, Türkiye’nin burada yer alması için ABD ile ayrıca bir serbest ticaret anlaşması yapabileceği gibi, Türkiye’nin AB’ye 29. ülke olarak eklenebileceğini anlattı. Türkiye’nin, bu konuda AB’ye üyeliği bulunmayan ancak Avrupa’nın bir parçası Norveç ve İsviçre ile de temasta olduğunu ifade eden Babacan, “Türkiye gibi Norveç ve İsviçre’nin de böylesine bir yapının içinde olmasını olumlu görürüz ve bunun için gereken her türlü çabayı gösteririz” diye konuştu.

Şartları yerine getiren Balkan ülkelerinin de bu yapıya girmelerinin bu ülkelere fayda sağlayacağını anlatan Babacan, diğer tarafta da Kanada ve Meksika’nın TTIP içinde yer almasının kapsamı daha genişletebileceğini ve daha faydalı olabileceğini belirtti.

Babacan, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile gümrük birliğini geliştirmek için bir çaba içinde olduğunu dile getirerek, sanayi ürünlerine ek olarak, tarım ürünleri, hizmetler ve kamu alımlarının da içinde olduğu bir gümrük birliği için çalıştıklarını söyledi. Bu aşama gerçekleştirilmeden sadece sanayi ürünlerine açık olacak bir TTIP’ye dahil olmanın amacına ulaşmış bir adım olmayacağına işaret eden Babacan, daha kapsamlı bir çalışmayı elzem gördüklerini ifade etti.

Fed’in olası faiz artırımı 
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını sonlandırmasına ilişkin de Babacan, tahvil alımının sonlandırılmasının ardından ABD’de faiz artırma dönemi başlayacağını ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğinin ve hangi hızda olacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Önümüzdeki bir-iki yılın bunun çok tartışılacağı ve spekülasyonların ortaya atılacağı bir dönem olacağını anlatan Babacan, “Her bir haber ve her bir adımın da piyasalar üzerinde az ya da çok etkisinin olacağı bir dönem olacak. Yani bir miktar piyasalarda oynaklığa sebep olacak. Buna hazır olmalıyız” dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, cari açığın düşürülmesi için alınan önlemler ile Merkez Bankasının rezervlerinin son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Serbest kur rejimi burada önemli bir şok absorbe etme mekanizması olarak çalışmaktadır. Bankacılık sistemimizin sağlam olması, bütçe açığının düşük olması, kamu finansman yapısının kuvvetli olması çok büyük bir artıdır” diye konuştu.