​Avrupa’da 400 milyar euro buhar oldu

0
32

Piyasalarda Çin depremi Çin öncülüğünde yaşanabilecek küresel yavaşlama endişeleriyle küresel piyasalarda sert kayıplar görüldü.

Piyasalarda Çin depremi yaşanıyor. Asya borsaları Çin hisselerinde yaşanan değer kaybının hızlanması ve Çin öncülüğünde yaşanabilecek bir küresel ekonomik yavaşlama endişelerinin riskli varlıklardan çıkışları artırmasıyla beraber üç yılın en düşük seviyelerini gördü. Japonya’dan Endonezya’ya birçok yerde Çin hisselerinin güne sert düşüşlerle başlamasının ardından kayıplar artarken, hafta sonu emeklilik fonlarının hisse piyasalarına girmesine izin veren kuralların açıklanması da yatırımcılar üzerinde olumlu bir etki bırakmadı. 

ÇİN BORSASINDA 7,5 YILIN EN KÖTÜ GÜNÜ  
Shanghai borsası yüzde 8.5 kayıpla beş buçuk ayın en düşük seviyesine gerilerken, bu yılın kazançlarını da silmiş oldu. Çin borsası Şubat 2007’den bu  yana en sert tek günlük düşüşü kaydetti. Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi de yüzde 4.6 gerileyerek üç yılın en düşük seviyesini gördü. Tokyo Nikkei endeksi de yüzde 4 geriledi. 

AVRUPA HİSSELERİ 6,5 YILIN DİBİNDE 
Avrupa borsaları, Çin borsalarındaki keskin düşüşün ardından bugün yüzde 5’in üzerinde gerilerken, Avrupalı şirketlerin piyasa değerinde sadece bugün meydana gelen düşüş 400 milyar euroyu aştı. Avrupa’nın 300 büyük şirketini izleyen FTSEurofirst 300 endeksi seans ortası itibariyle yüzde 5’in üzerinde gerilerken, endeksteki şirketlerin piyasa değerindeki kayıp 400 milyar euroyu aştı. 

Endeks en son Mart 2009’da yüzde 5.2 gerileyerek bu derecede yüksek değer kaybetmişti. Ayrıca Ocak ayından bu yana en düşük düzeyi gören FTSEurofirst 300 endeksinde ay başında Çin’in yuanı devalüasyonunun ardından küresel deflasyon nedeniyle piyasa değerindeki kayıp 1 trilyon euroyu aştı. Çin borsalarında geçen hafta kaydedilen yüzde 11’lik düşüş sonrasında yetkililerin düşüşün önüne geçecek herhangi bir adım atmamasının ardından küresel hisse senedi ve emtia piyasaları sert düşüş kaydediyor. Çin hisse senedi piyasası sadece bugün yüzde 8’in üzerinde gerileyerek 2007 yılındaki küresel finansal krizden bu yana en sert tek günlük kaybı kaydetti. 

ABD’Yİ DE VURDU 
Dow Jones endeksi açılış sonrası 1000 bin puan düşüşle yüzde 6 değer kaybı yaşadı. S&P 500 endeksinde de yüzde 4,9 düşüş görüldü. 

‘GÖZLER ÇİN MERKEZ BANKASI’NDA’
Çin Ağustos ayının başlarında resmi orta noktayı yüzde 2’ye indirerek yuanda devalüasyona gitti. Merkez bankası yuanın daha fazla düşmesi için herhangi bir neden olmadığını söylemesine rağmen yatırımcılar daha fazla faiz düşüşü bekliyor. Investec Economics analistleri yazdıkları bir raporda “Gözler yeni destek politikalarına yönelik atacağı adımlar için Çinli yetkililere Çin merkez bankasına çevrilecek” dedi.