Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’deki kadın iş gücü tartışıldı

0
47

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, “Kadın eliyle, Türkiye-AB süreci çok daha ileriye gider.” dedi.

Avrupa Parlamentosunda (AP) “Türkiye’de Kadınların İş Gücüne Katılımı” başlıklı seminer düzenlendi. Etkinliğe, Büyükelçi Kaymakcı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, SUTEKS Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve WEB’s İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger, AP Türkiye Raportörü Kati Piri katıldı.
Kaymakcı, Türkiye’de kadınların özellikle AB ve Dışişleri Bakanlıklarında güçlü bir şekilde yüksek seviyelerde çalıştıklarına dikkati çekti.

Kadınların siyasete, ekonomiye ve sosyal hayata aktif katılımlarının önemli olduğunu belirten Kaymakcı, “Kadın eliyle, Türkiye-AB süreci çok daha ileriye gider.” diye konuştu.

Katılım müzakerelerinin, Türkiye-AB ilişkilerinin bel kemiği olduğunu vurgulayan Kaymakcı, Gümrük Birliği güncellenmesi, vize serbestisi, terörle mücadele ve fasıllar konularında ortak çalışmaların önemini anlattı.

Fasıl açılması çağrısı
KAGİDER Başkanı Oktar da, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde yeni fasıllar açılması çağrısında bulundu.
Derneklerinin kuruluşunu, amaçlarını ve çalışmalarını anlatan Oktar, Türkiye’de kadın istihdam oranının erkeklerin yarısı kadar olduğunu, çalışma yaşında 28 milyon kadın olmasına rağmen çalışanların sadece 8,4 milyon civarında olduğunu söyledi.

Oktar, Türkiye’de kadın girişimci sayısının 105 bin civarında olduğunu belirterek, bu sayıların  Avrupa Birliği ile karşılaştırıldığında oldukça düşük seviyede yer aldığını, kadınların istihdamını ve iş gücüne katılımlarını artırmayı amaçladıklarını anlattı.

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımının OECD ortalamasına çıkması halinde 2025 yılına kadar ülkede gayri safi mili hasılanın (GSMH) yüzde 20  artacağına dikkati çeken Oktar, kadın istihdamı konusunda somut bir hedef belirlemenin önemli bir adım teşkil ettiğini söyledi.

 Oktar, KAGİDER’in AB’ye tam üyelik hedefine inandığını anımsatarak, “Fasıllar alanında ilerlemeliyiz. Katılım müzakereleri sürecine 19. Sosyal Politika ve İstihdam, 23. Yargı ve Temel Haklar ve 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasıllarının açılması sadece Türk demokrasisini değil kadın örgütlerini de güçlendirir.” diye konuştu.
Oktar, Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması konularında da ilerleme sağlanması gerektiğine işaret etti.

SUTEKS Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles – WEPs) İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger de, “Katılım müzakerelerinde yeni fasıların açılması Türkiye’de cinsiyet eşitisizliğini azaltır.” ifadelerini kullandı.

Ger, 1992-1994’te gerçekleştirilen Gümrük Birliği müzakerelerinde tekstil sektörünün kotaları konuları ile ilgili görüşmeler yapmak için sıklıkla Avrupa Parlamentosuna geldiğini anımsattı.

Gümrük Birliği anlaşması sonrasında AB ile masanın “aynı tarafına” oturmayı beklediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini söyleyen Ger, tam üyeliğin de Gümrük Birliği gibi her iki tarafa ciddi fayda sağlacağına dikkati çekti.