Atlantik Konseyi’nden önemli açıklamalar

0
22

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Borsa İstanbul’un, “G20’nin kapsayıcılık hedefleri doğrultusunda finansal kapsayıcılığı gündeme aldıklarını” söyledi.

Dinç, bu yıl yedincisi düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, G20’yle gündeme gelen “kapsayıcılık” kavramını finansal anlamda gündeme aldıklarını belirterek, “Yatırımcı tabanını genişletip daha çok insanı davet etmeye çalışıyoruz. Uluslararası alanda da yaptığımız çalışmalar var. Türkiye’nin Borsa İstanbul vizyonu değişti. İstanbul finans merkezi projesi açıklandı ve Borsa İstanbul daha yoğun ve kapsayıcı oldu” dedi.

Dinç, Borsa İstanbul’la Türkiye’nin bulunduğu bölgenin Bosna Hersek, Karadağ, Kırgızistan gibi borsalarla ortak çalışabildiğini, global bir ağın bölgesel ağlarla buluştuğunu belirtti.

Bölge ile dünya arasında finansal bir köprü oluşturmak istediklerini belirten Dinç, “Çevre ülkelerdeki finansal dönüşüme de yardımcı olmak istiyoruz. İslami ürünleri alanımıza almak istiyoruz. İslami finansı desteklemek üzere bir de konferans organize ettik. İlişkilerimizde kimseyi dışarıda bırakmamaya gayret ediyoruz. Birkaç hafta önce de İran borsasıyla bir iyiniyet anlaşması imzaladık. Yaptırımların kalkmasından sonra işbirliğimiz artacak. İsrail borsasına da Filistin borsasıyla gelmelerini, o şekilde çalışmayı teklif ettik” diye konuştu.

>> İslami finansta şeriat kurulu önerisi

Enerji verimliliği THY’nin gündeminde
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı da enerji verimliliği, enerjide çevre dostu teknolojilerin konuşulduğunu ve kaynakların kıt olduğunu bilmekle beraber “kaynakları tüketirken kaynakların tükenme sorunu olduğunu” ifade etti.

Aycı, enerjinin güvenli şekilde kullanıcılara ulaştırılmasının önemi değinerek, şöyle konuştu:

“Bir havayolu şirketinin yönetim kurulu başkanı olarak ulaştırma ile ilgili her türlü konu bizim ilgimizi çekiyor. Bulunduğumuz coğrafya, coğrafyanın ve doğusu güneyi karbon kaynaklarının üçte ikisini barındırıyor. Dolayısıyla bölgenin öneminin farkındayız. Enerjiye ve çevreye önem veriyoruz. THY karbon emisyonu ve gürültü ölçümlerini yapıyor. Çok yakında kamuoyuna duyuracağımız bir geri dönüşüm projemiz olacak. Enerji verimliliği bizim için olmazsa olmaz konulardan biri. Uçaklarımızda kullanacağımız verimli motorları tercih etmeye çalışıyoruz. Emisyonun azaltılmasıyla ilgili üzerimize düşen sorumluluklar konusunda son derece hassas bir şirketi.” 

“Küresel güç olarak bölgede aktif rol oynuyoruz”
Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu da 2015 yılı G20 dönem başkanı olarak Türkiye’nin mali disiplin ve ekonomik istikrarı vurguladığını anımsatarak, “Türkiye, uluslararası ticaretin merkez noktalarından birinde, küresel bir oyuncu olarak Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde aktif rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı.

Atlantik Konseyi’nin uluslararası tecrübesinin büyük yarar sağladığını belirten Taşkesenlioğlu, zirvede enerji alanındaki yeni gelişmelerin ve enerji ekonomisinin tartışılacağını ve mali istikrar ve enerji güvenliği gibi konuların büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Taşkesenlioğlu, İstanbul’ın küresel bir finans merkezi olması için bu zirveye ev sahipliği yapmasının çok önemli olduğunu söyledi.