Aston Martin “harika ve güçlü spor otomobiller” demek

0
147

Aston Martin, yeni lüks modellere yatırım yapmayı seviyor. Bunu da stratejik vizyonu haline getirmiş. Marka, İstanbul’da düzenlenen 2015 İstanbul Auto Show Fuarı’nda yeni modellerini fanatikleriyle buluştururken, bir şeyin altını iyi çiziyor: “Lüks spor araba tutkusu vazgeçilmezdir” Aston Martin Holdings, 2014 yılında 468 milyon pound gelir elde etti. 2020 yılına kadar ürün gamının yenilenmesi ve genişletilmesi planını devreye alan şirket model sayısını altıya çıkaracak.

Aston Martin’i James Bond’un arabası olarak hafızalara kazıyan ve mayıs ayında düzenlenen Auto Show 2015 Fuarı için İstanbul’a gelen Aston Martin Tasarım Direktörü Marek Reichman, lüks tutkusu Aston Martin’i sadece Fortune’a anlattı.
 
Otomobillere ve otomobil tasarımına olan ilginiz nasıl başladı ve gelişti?
Otomobillere olan ilgim, çeşitli disiplinlerden geliyor. Bir tasarımcı olarak açık ve meraklı bir zihne sahibim ve böyle de olunması gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar benim için her yolculuk veya güzergah bir ilham kaynağı oldu. Her ziyaret ettiğim ülke veya şehir, sanat, mimari, moda, dans ve müzik, benim için ilham vericiydi. Tasarıma olan ilgimi bu detaylar besledi. Baktığımızda lüks yaşam biçimi dünyasında çok fazla farklı fikir var. Doğa, en basitten en karmaşığa gündelik şekilde biz tasarımcılara ilham kaynakları sunuyor. Her yenilik ve gelişme için gözlerimizi dört açmalıyız diye düşünüyorum.
 
Tasarımcı olarak Aston Martin’de çalışmak neden farklı?
Aston Martin’deki ekip ve süreç, inanılmaz spor otomobil geliştirecek ve üretecek şekilde düşünüldü ve düzenlendi. Bir spor otomobil yaratırken, teknoloji ve lüks arasında mükemmel bir denge, ara yüz ve mühendislik ilişkisi, üretim ve diğer disiplinler çok önemlidir. Aston Martin ailesi olarak aynı amacı taşıyan tüm disiplinlerle bütüncül bir yaklaşıma sahibiz. Çünkü Aston Martin markası “harika ve güçlü spor otomobiller” demek. Bu da bizi diğerlerinden farklılaştırıyor.
 
Benliğinizi yansıtan araç modeli hangisi?
Benliğimi en iyi yansıtan araç, Vanquish.
 
Sizce otomobil tasarımı “altın çağını” yaşadı mı yoksa süreç devam mı ediyor?
Otomobil tasarımı ve beraberinde çok farklı ve inovatif ürünlerin yeri çok önemli. Sektör içinde geniş çapta yaratıcı fikirler hiç olmadığı kadar ön plana çıktı. Aston Martin ile özgün, nadir ve lüks otomobilin öncülüğünü yapıyoruz.
 
Türkiye’de otomotiv tasarımı sizce hangi aşamada? Örnek vereceğiniz tasarımcı Türkler var mı?
Otomobil tasarımı Türkiye’de oldukça yoğun ve Türk tasarımcılar bugün Mercedes, BMW ve VW/Audi gibi markalarda tasarım konularında etkiye sahip. Bu tasarımcılar arasında en ünlüleri olan Murat Günak, otomobil tasarımının zirvesindeki kariyeriyle insanlara ilham veriyor bence. Günak, dünyada otomobile yön veren 150 ünlü tasarımcıdan biri. Mercedes C serisinin, Mercedes SLK modellerinin, Peugeot’nun efsanevi modelleri 206 ve 607’nin, Volkswagen EOS’un, Volkswagen Golf GTI’ın tasarımları ona ait.

Bir Aston Martin yetkilisinin deyişiyle “centilmen yarışları”nda markanın diğerlerinden ayrılan en temel özelliğinin ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Aston Martin gerçekten de, centilmenlerin tercihi olarak algılandığı için eksik gösteriliyor. Ancak bunun anahtarı, her gün sürebileceğiniz bir otomobil olması. Gelecekte yapılması planlanan lansmanlarla birlikte Aston Martin, Cenevre Motor Show’da yakın geçmişte görülen DBX konseptiyle bunu daha da geliştirecek ve halihazırda “lüks yaşam stili tercihi” algısına sahip kitleyi genişletecek.
 

Kaynak: FORTUNE TÜRKİYE