Aşk ve para için meditasyon

0
60

BRIDGEWATER’IN RAY DALIO’su ve Salesforce’un Marc Benioff’undan Goldman Sachs’ın brokerlerine ve Google’ın programcılarına, “büyük iş dünyası” meditasyonu seviyor. Öte yandan, bugünlerde gittikçe artan sayıda guru da aynı şekilde iş dünyasını sevmiş durumda.

Alternatif sağlık sektörüne yönelik araştırmalarıyla bilinen IBISWorld’ün araştırmasına göre, meditasyon ve zihinsel rahatlama endüstrisi yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde etti. Üstelik bu para halen mevcut 600’ü aşkın meditasyon uygulamasından elde edilen miktarı (Headspace kısa süre önce 300 milyon dolar elde etti ve 6 milyon kez indirildi) veya insanların Zen felsefesini uygulamalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmış ve yeni gelişen bir kategori olan giyilebilir cihazları kapsamıyor. (Popüler Muse bağlantılı kafa bandı 299 dolara meditasyon sırasında beyin aktivitesini ölçüyor).

Fidelity Investments ve National Business Group on Health’in araştırmasına göre, bu yıl işverenlerin yüzde 22’si meditasyon olanağı sunacak -büyük çaplı grup seanslarının fiyatı 500 dolar ila 10 bin dolar arasında değişiyor- ve bu oran da 2017 yılında ikiye katlanabilir.

Daha önce Goldman Sachs’ta meditasyon öğretmiş olan Elizabeth Sudler, bu tür seanslar ofislerde

SATIN ALMA FURYASI
Geçen yıl şirket birleşme ve satın almaları için oldukça hareketli bir yıldı ve 2016 yılında da bu trend devam ediyor. İşte son 12 ayda en çok satın alma yapan şirketlerden birkaçı.
 
BLACKSTONE
38 satın alma
WPP
35
 
BERKSHIRE HATHAWAY
21
 
MICROSOFT
15
 
GOLDMAN SACHS
13
 
KAYNAK: DEALOGIC

yaygınlaşmış olmasına rağmen meditasyonun aslında maddi hedeflere ulaşmaya yardımcı olması için tasarlanmış bir yöntem olmadığını söylüyor. Nitekim Zen daha bütüncül bir amaca sahip. New York’ta yeni açılan son derece şık meditasyon stüdyosu MNDFL’nin sorumlusu Lodro Rinzler şöyle diyor: “Bunu, portföyümüzü ikiye katlamak için yapmıyoruz.”

Ama yine de para kazanmak fena bir fikir değil; nitekim MNDFL’ye sınırsız yıllık üyelik 2 bin 200 dolar.

GİRİŞİM SERMAYESİ DÜŞÜŞTE
Büyük Resesyon’dan beri Wall Street’teki ilk büyük kredi krizinin ardından tüm dünyada girişim sermayesi anlaşmaları 2016 yılında yüzde 41 oranında azaldı ve ABD’de de bu düşüş yüzde 42 oranında gerçekleşti. Bu yalnızca, girişim sermayesinin favori kaynağı olan çöp tahvillerini içeren anlaşmaları etkilemekle kalmayıp aynı zamanda yatırım derecelendirme girişimlerini de aşağıya çekti (yüzde 30 azalma). Girişim sermayedarlarının yatırımdan niçin kaçındıkları tam olarak bilinmese de, girişim sermayesi fonlarının artık daha zor harekete geçtiği aşikar; bu da, alıcı peşinde olan şirketler için daha az opsiyon anlamına geliyor. – DAN PRIMACK