ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Teknoloji Merkezi açıldı

0
231

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, Türkiye’nin, radar ve elektronik harp alanında dışa bağımlılıktan kurtulan ve bu alanlarda tasarım ve üretim yapabilen çok az sayıda ülke arasına girdiğini belirtti.

Canpolat, Radar ve Elektronik Harp Teknoloji Merkezi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, ASELSAN’ın kuruluşundan bugüne Türkiye’de savunma sanayinin omurgasını oluşturup bir dünya markası haline geldiğini söyledi.

Türk savunma sanayinin gündeminde olan bütün projelerin kritik teknolojilerinin geliştirilmesinde görev yapan ASELSAN’ın gelişiminin son 10 yılda hızlandığını ifade eden Canpolat, “ASELSAN son dönemde dünyada en hızlı büyüyen 4. savunma sanayi firması olarak gösterilmektedir” diye konuştu.

ASELSAN’ın büyürken sürekli olarak Ar-Ge’ye, teknolojiye, insan gücüne yatırım yaptığını dile getiren Canpolat, şirketin tek başına savunma sanayi Ar-Ge’sinin yüzde 34’ünü, Türkiye’nin ticari Ar-Ge’sinin yüzde 4’ünü karşıladığını belirtti.

Son 3 yılda yurtiçinde ve dışında 5 tesise yatırım yapıldığını anlatan Canpolat, büyümeyi sürdürülebilir hale getirmek amacıyla gelişmeyi ve sahip olunan yetenekleri ortaklıklar yoluyla sanayileştirerek ülkenin teknolojik verimini artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

ASELSAN’nın çalışma alanlarına ilişkin bilgiler veren Canpolat, şirketin çok farklı mecralarda ve maksatlarda görev yapabilen radar ve elektronik harp ürünleri geliştirmeyi başaran bir noktaya geldiğini belirtti.

Açılışı yapılan tesisin yapımına 2012 yılında karar verildiğini anımsatan Canpolat, tesiste, ülke savunmasında kritik öneme sahip teknolojilerin geliştirileceğini dile getirdi.

Canpolat, Türkiye’nin savunma sanayisinde yeni ve yapımı süren tesislerle önemli bir aşama kaydettiğini vurgulayarak, “Türkiye, radar ve elektronik harp alanında dışa bağımlılıktan kurtulan ve bu alanlarda tasarım ve üretim yapabilen çok az sayıda ülke arasına girmiş bulunmaktadır” dedi.      

Merkezin özellikleri
Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde 157 milyon dolar yatırımla kurulan tesiste; kara, hava, deniz, uzay ve insansız platformlar için radar ve elektronik harp sistemlerine yönelik faaliyetler yürütülecek. Tesis, 75 bin metrekare kapalı olmak üzere toplam 350 bin metrekare alan üzerine kurulu bulunuyor. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan Radar ve Elektronik Harp Sektör Başkanlığı Ar-Ge Merkezi faaliyetlerini bu yerleşkede sürdürecek.

Yerleşkede 776’sı mühendis, 261’i teknik eleman olmak üzere bin 63 teknik personel ile 200’den fazla destek personeli çalışacak. 

ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi’nde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan uzun menzilli hava savunma radarları ile muharip uçak radarları başta olmak üzere askeri ve sivil alanda ihtiyaç duyulan her türlü radar ve elektronik harp sistemleri ile bu sistemlerde kullanılan anten, mikrodalga bileşen modül ve yazılım ürünlerinin tasarım, üretim, test ve lojistik desteği gerçekleştirilecek.

Yeni yerleşkede, radar ve elektronik harp alanında mevcut olan tasarım üretim yeteneklerini geliştirmek üzere yeni radar ve elektronik harp sistem entegrasyon ve test alanları, mikrodalga bileşen/modül tasarım ve üretim tesisleri, özel ölçüm laboratuvarları kuruldu.