Araçlarda acil çağrı sistemi için tip onayı

0
40

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 112 tabanlı araç içi acil çağrı sistemleri konusunda araçların ve söz konusu sistemin aksam ve teknik ünitelerinin AT tip onayı için gerekli şartlarını belirledi.

“112 Aci̇l Çağrı Servi̇si̇ Tabanlı Araç İçi̇ Aci̇l Çağrı Si̇stemi̇ni̇n Yerleşti̇ri̇lmesi̇ İle İlgi̇li̇ Ti̇p Onayı Yönetmeli̇ği̇” Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Yönetmelik, sürücü dışında en fazla 8 kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar (M1) ve azami kütlesi 3,5 tonu aşmayan, motorlu yük taşıma araçlarını (N1) kapsıyor.

Buna göre imalatçılar, ilk defa tip onayı alacak bütün yeni tip araçları, kalıcı şekilde yerleştirilmiş 112 tabanlı araç içi acil çağrı sistemi ile donatacak.

İmalatçılar bu araçları, araç içerisindeki bir veya daha fazla algılayıcı veya işlemcinin aktivasyonu vasıtasıyla algılanan ciddi bir kaza durumunda, acil çağrı numarası 112’nin otomatik olarak aranmasını sağlayacak şekilde imal edecek.

Sistemin ayrıca, 112’nin manuel olarak da aranmasını sağlayacak şekilde imal edilmesi ve 112 tabanlı araç içi acil çağrı sisteminin manuel başlatma kontrolünün gereksiz yere kullanımını önleyecek bir şekilde tasarlanmış olması gerekecek.

İmalatçılara, 112 tabanlı araç içi acil çağrı sistemindeki alıcıların GPS ile GALILEO ve EGNOS sistemleri tarafından sağlanan konumlandırma servisleri ile uyumlu olmasını sağlama zorunluluğu getirildi. İmalatçı, 112 tabanlı araç içi acil çağrı sisteminin tamir ve bakım amaçlarına farklılık gözetmeden ve cüzi bir bedeli aşmayan makul ücretle, bütün bağımsız operatörler için erişilebilir olmasını sağlayacak.

Kişisel veriler korunacak
112 tabanlı araç içi acil çağrı sistemi vasıtasıyla herhangi bir kişisel verinin işlenmesi, kişisel verinin korunmasına ilişkin düzenlemelere uygun olacak. İşlenen kişisel veriler, gereğinden daha uzun tutulmayacak, bu verilere söz konusu amaç bakımından artık gerek kalmadığında, veriler en kısa sürede tamamen silinecek. 

İmalatçılar, 112 tabanlı araç içi acil çağrı sisteminin izlenebilir olmamasını ve herhangi bir sabit izlemeye (takibe) maruz kalmamasını, sistemin dahili hafızasında, verilerin otomatik ve sürekli olarak silinmesini sağlayacak. Olay sırasında mevcut konumunu ve seyahat yönünü belirlemek için kesinlikle gerekli olduğu için sadece aracın son üç konum verisinin tutulmasına izin verilecek. Bu veriler, acil çağrı başlatılmadan öncesinde, herhangi bir kurum/kuruluş için 112 tabanlı araç içi acil çağrı sistemi dışında kullanılamayacak. 
Yönetmelik 31 Mart 2018’de yürürlüğe girecek.