API tabanlı Fintech çözümleri

0
43

Fintech girişimleri, getirdikleri inovatif ve düşük maliyetli çözümlerle finans sektörünü bambaşka bir boyuta getirdi. Önceden büyük ölçüde bankaların öncülüğünde dijitalleşmeye başlayan sektör, şimdi fintech girişimleri ile bu dijitalleşmenin bir adım ötesine geçti. Özellikle API tabanlı çözümlerin geliştirilmesiyle esnek ve dış dünyaya daha açık yapılar oluşturulabilir hale getirildi. Bu alandaki örneklerden bir tanesi de ödeme sistemleri altında konumlandırılmış ‘dijital cüzdan’ların daha esnek, modern ve dış sistemlerle daha kolay etkileşebilen “API” tabanlı çözümlere dönüştürülmesi.
 
Bu konuda yenilikçi çalışmalarıyla bilinen Finartz şirketinin Kurucusu ve Genel Müdürü Cihan Demir, Berlin’de düzenlenen “Merchant Payments Ecosystem”(MPE) konferansındaki tek Türkiye temsilcisi olarak yaptığı” How to Pain to Gain in Fintech” sunumunda paylaşmış olduğu “API” tabanlı Dijital Cüzdan çözümü örneği üzerinden konunun önemini vurguladı.
 
‘Nakitsiz toplum için inovatif çözümler’ mottosuyla ilerlediklerini söyleyen Demir, işletmelerin hayatını kolaylaştıracak çözümlere odaklandıklarını belirtti. Özellikle ödeme ekosisteminin dijitalleşme sürecinde “API” tabanlı çözümlerin başka sistemlerle, daha rahat ve bağımsız olarak çalışabildiğini; bu çözümlerin müşteri tarafında yarattığı hız ve güven kavramlarını ön plana çıkardı.