Amerika’da yaşam süresi kısalıyor

    0
    287

    Gözlemciler son birkaç yılın verilerinin en son, ABD’de Birinci Dünya Savaşı ve grip salgınına tanık olunan 1915 ila 1918 yılları arasında gözlendiğini, bu durumun son derece endişe verici olduğunu belirtiyorlar. Oysa diğer gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam beklentisi son yıllarda düzenli olarak yükseldi.
    ABD’de yaşam süresi 2014 yılından beri bir yılın onda üçünü kaybediyor; bu durum gelişmiş ülke kriterleriyle örtüşmüyor. Nitekim OECD rakamlarına göre, Japonya’da yaşam beklentisi 84,1 yıl, İsviçre’de ise 83,7 yıl. Bu iki ülke birinci ve ikinci sırayı paylaşıyor. ABD ise OECD sıralamasında 29’unsu sırada yer alıyor.
    ABD’de yüksek doz uyuşturucu tüketimi 2015 ila 2017 yılları arasında, özellikle 25 ila 54 yaş arası kesimde patlama yaşadı. 2017 yılında sentetik uyuşturucudan ölüm vakaları yüzde 45 oranında artış kaydetti.  Aynı yıl intiharlar ise yüzde 3,7 oranında arttı.
    Ölüm oranları özellikle de beyaz erkek ve beyaz kadınlar arasında çok yüksek; aynı şekilde siyah erkeklerde de artış söz konusu. Siyah ve Hispanik kadınlarda ise ölüm oranları geriledi.
    Ülkede intihar vakalarının ise kentlere kıyasla kırsal kesimde daha yüksek olduğu görülüyor.