​American Express’e MasterCard ve Visa’dan demir yumruk

    0
    57

    Kredi kart devi American Express bir zamanlar Wall Street nezdinde, MasterCard ve Visa gibi rakiplere karşı ciddi bir üstünlüğe sahipti. 

    Ancak Fortune’da yer alan habere göre, artık o günler geride kaldı. Şirket şimdilerde yatırımcılarını geri kazanmak ve müşterilerini harcamaya teşvik etmek peşinde. Nitekim, perakende devi Costco American Express’le olan ilişkisini resmen sona erdirip,  ibresini Visa’ya çevirdi. Ancak bu AmEx’in sorunlarından yalnızca biri. Ortalama bir AmEx sahibi 2015 yılında kartla yaklaşık 16,743 dolarlık bir harcama yaptı; bu da, bir önceki yıla göre yüzde 1’lik düşüş anlamına geliyor. Aynı yıl AmEx’in satış geliri yüzde 4,3’lük bir düşüşle 34,4 milyar dolar oldu; oysa aynı sürede Visa’nın satış geliri yüzde 9,3 oranında artarak 13,9 milyar dolara, MasterCard’ınki ise yüzde 2’lik artışla 9,7 milyar dolara yükseldi. Bu aşağıya doğru grafik de American Express’in 65 yaşındaki CEO’su Ken Chenault açısından can sıkıcı bir durum. 

    AmEx’in hisseleri aslında 2014 yılı sonlarından itibaren MasterCard ve Visa gibi benzerlerine kıyasla farklı bir yol izlemeye başlamıştı. İki rakibinin hisse değeri artarken, AmEx’inki düştü.

    AmEx son 12 ayda Dow Jones endeksinde de Apple ve Goldman Sachs’ınkinin ardından en kötü performans sergileyen üçüncü hisse. Hatta S&P 500 bile aynı sürede yalnızca 0,78 oranında bir değer kaybıyla AmEx’in hissesine göre çok daha iyi bir seyir izledi; AmEx’in hissesinde değer kaybı yüzde 23 oldu. 

    2014 yılının ikinci çeyreğinde tüm zamanların en yüksek değerine ulaşan AmEx daha sonra piyasa değerinde 40,8 milyar dolarlık bir kayıp yaşamış oldu.

    Bununla birlikte, şirket için her şey bitmiş de sayılmaz. Nitekim Berkshire Hathaway CEO’su, ünlü yatırımcı Warren Buffett hissedarlarına gönderdiği 2016 yılı raporunda, AmEx’i “mükemmel bir şirket” olarak tanımlarken, yöneticilerinin de “yetenekli ve hissedar odaklı” olduklarını kaydetti.