Amazon Web Services iki yeni hibrit hizmetini tanıttı

0
46

Bir Amazon.com şirketi olan Amazon Web Services, Las Vegas’taki re:Invent etkinliğinde müşterilerin AWS bilgi işleme, mesajlaşma, verileri önbelleğe alma ve senkronizasyon işlevlerini bağlı cihazlarda da çalıştırabilmelerini sağlayan AWS Greengrass yazılımını tanıttı. AWS Greengrass ile cihazlar AWS Cloud’ın veri işleme, analiz ve depolama gücünden yararlanırken cihaz verisini senkronize tutmak ve diğer cihazlarla iletişim kurmak için AWS Lambda işlevlerini çalıştırabilecekler.
 
AWS ayrıca yeni Snowball veri transferi aracı AWS Snowball Edge’i de tanıttı. AWS Snowball’dan 2 kat daha fazla (100 TB’a kadar) veri taşıyabilen AWS Snowball Edge, AWS Greengrass ile birlikte geliyor ve Amazon Simple Storage Service (Amazon S3)’ten veri transferi yapabilen, Amazon S3’e veri aktarabilen, diğer Snowball Edge cihazlarıyla şirket için depolama havuzu oluşturmak için kümelenebilen ve veri analizi yapabilmek için AWS Lambda’yı çalıştırabilen bir hibrit cihaz olarak karşımıza çıkıyor.
 
Yeni nesil hibrid IT: AWS Greengrass
IoT cihazların çoğalması ile işletmeler; fabrikalardaki bağlı cihazlar, petrol kuyuları, tarım alanları, hastaneler, otomobiller gibi veri merkezinde yer almayan dahili altyapılarını giderek daha iyi yönetebiliyorlar. Bu cihazlar sınırlı işlem gücü ve belleğe sahip mikro işlemcilerle çalıştıkları için bilgi işleme, analiz ve depolama işlerinde genellikle AWS ve buluttan yararlanıyorlar. Ancak buluta başvurmayı imkansız hale getiren bekleme süreleri veya kesintili bağlantılar nedeniyle, sadece buluta güvenmenin ideal olmadığı durumlar oluşabiliyor. Bu durumlarda, IoT cihazlarının bazı görevleri yerel olarak yürütebilmeleri gerekiyor. IoT cihazlarda yazılım işlevselliğini programlamak ve güncellemek zorlu ve karmaşık.
 
AWS Greengrass, AWS Lambda fonksiyonlarını ve AWS IoT işlevselliğini hemen hemen her bağlı cihazda yerel olarak çalıştırmak için üretilmiş bir yazılım. AWS Greengrass müşterilerin AWS Cloud’da yaptıkları gibi, AWS Lambda’yı hemen hemen her bağlı cihazda kod çalıştırmak için kullanmalarına izin vererek IoT cihazlarının programlama ve güncelleme süreçlerindeki karmaşıklığı ortadan kaldırıyor. AWS Greengrass ile geliştiriciler AWS Lambda fonksiyonlarını AWS Management Console üzerinden bir bağlı cihaza ekleyebiliyor ve cihaz, kodları yerel olarak çalıştırıyor. Böylece cihazlar, olaylara gerçek zamanlı olarak yanıt verip harekete geçebiliyorlar. AWS Greengrass ayrıca, cihazların bulutla tekrar bağlantı kurmadan diğer cihazlara mesaj gönderebilmesini sağlayan AWS IoT mesajlaşma ve senkronizasyon işlevlerini de içeriyor.
 
“Büyük ölçekli IoT dağıtımlarına öncülük eden müşterilerimiz için bağlı cihazlar, altyapılarının giderek artan bir yüzdesini temsil ediyor. Sunucular hızla buluta geçerken bu IoT cihazları, müşterilerin yönettiği birincil kurum içi altyapıyı oluşturacaklar. Yeni nesil hibrit IT işte budur” diyen AWS Mobil ve IoT Başkan Yardımcısı Marco Argenti, sözlerine şöyle devam ediyor: “Müşteriler AWS ortamının bir uzantısı olarak, IoT cihazlarının programlama ve veri işleme görevlerini yerel olarak yürütebilmelerini istiyorlar. AWS Greengrass bunu, bağlı cihazlar içine bir dizi seçme AWS işlevinden oluşan bir ‘mini AWS’ yerleştirerek mümkün kılıyor. AWS Lambda ve AWS IoT’nin mesajlaşma ve güvenlik işlevleri sayesinde müşteriler, aynı programlama modelini kullanarak tüm yerel IoT cihazlarında ve AWS Cloud’da IoT uygulamalarını çalıştırabilirler.”
Intel, Qualcomm ve Annapurna Labs’in de aralarında bulunduğu, sayıları giderek artan yarı iletken üreticileri kendi platformlarına AWS Greengrass’ı entegre ediyor. Böylece ürettikleri cihazlar, içlerinde AWS Greengrass gömülü halde geliyor.
 
Petabaytlık veri taşıma: Snowball Edge
AWS Snowball petabaytlarla ölçülen verilerin transferini sağlayan bir hizmet. Snowball, yüksek hızlı internet bağlantılarının beşte biri kadar düşük bir ücretle müşterilerin büyük miktarlarda veriyi AWS’ye ve AWS’den aktarabilmesi için güvenli araçlar kullanıyor. AWS Snowball veri transfer hizmeti Ekim 2015’te kullanıma açıldığından beri müşteriler, AWS Snowball cihazlarına Dünya’nın etrafını 100’den fazla kez dolaşabilecek uzunlukta veri gönderdi. Yeni Snowball Edge aracı, Snowball’un sahip olduğu tüm dayanıklılık, taşınabilirlik, güvenlik ve kullanım kolaylığına sahip. Ancak Snowball’dan iki kat daha fazla veri (100 TB’a kadar) taşıyabilecek ve dört kat daha fazla ağ hızına ulaşacak. Müşteriler ayrıca çoklu AWS Snowball Edge cihazlarını kümeleyerek bir depolama havuzu oluşturabilir ve Snowball Edge cihazlarını mevcut veri merkezi ortamlarına kolayca bağlayabilirler. AWS Greengrass yeni AWS Snowball Edge’e gömülü olarak gelir.
 
“AWS Snowball’u geçtiğimiz yıl kullanıma sunduğumuzda müşterilerden aldığımız geribildirim inanılmazdı. Bir haftadan kısa bir süre içinde elimizde hiç Snowball kalmamıştı. En çok neyi sevdikleri ve daha sonra ne görmek istedikleri hakkında müşterilerle konuştuğumuzda bize, daha fazla veri transferi yapabilmeyi, birden fazla Snowball’u kümeleyebilmeyi ve bir miktar veri işlemeyi cihaz üzerinde yapabilmeyi istediklerini söylediler” diyen AWS Depolama Hizmetleri Başkan Yardımcısı Bill Vass, sözlerine şöyle devam etti: “Gerçek bir hibrit cihaz olan AWS Snowball Edge’i tanıtıyor olmaktan ötürü büyük heyecan duyuyoruz. Müşterilerin 100 TB’lık veri transferini bir haftadan daha kısa bir sürede yapabilmelerine izin vermesinin yanı sıra Snowball Edge, bulunduğu noktadan Amazon S3 ile arasında veri alışverişi sağlayabiliyor, Snowball’ları kümeleyerek tek, kurum içi bir depolama havuzuna dönüştürebiliyor ve müşterilerin Snowball Edge’i AWS’ye geri göndermeden önce veriyi yerel olarak işleyebilmelerini sağlıyor.”