​’Altın yatırımcıları dikkat!’

0
32

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, emtia fiyatlarının en son milenyum başlarken görülen seviyelere inmesinin sektöre yatırım yapmaya başlamak için cazibe yarattığını kaydetti. Hansen, mevcut trende karşı hareket edebilme potansiyelini bazı yumuşak emtialar taşıdığını belirterek, “Özellikle de şeker” dedi.

EMTİA FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE? 
Uzmanpara’dan Ayşe Ekin Gündüz’ün haberine göre, Hansen, küresel emtia fiyatlarının son yılların en düşük seviyesinde bulunduğunu ifade ederek, bunun başlıca nedeninin talep artışı yavaşlarken arzın da artmaya devam etmesi olduğunun söyledi. 

Küresel talebin son 10 yılda motoru olan Çin’in yavaşladığına dikkati çeken Hansen “Bu trende ek olarak daha az emtia odaklı tüketim ekonomisine yönelme, petrol ve bakırdan demirle çeliğe kadar bir çok kilit emtiada düşüşü artırıyor. Gelecek aylarda arz ve talep arasındaki dengeyi yeniden  kurma çabaları, bir çok emtia için sınırlı yukarı yönlü fiyat potansiyeli barındıran zorlu bir ortam yaratacak. Mevcut trende karşı hareket edebilme potansiyelini bazı yumuşak emtialar taşıyor. Özellikle şeker… Temel görünümü pozitif olmaya başladı” dedi.

ALTIN YATIRIMCILARI DİKKAT!
Altın fiyatların yönelik olarak ise Hansen “Altın kendine 1100 doların altında bir taban oluşturmaya başladı. Bu taban üzerinde uzun bir pozisyon alıp 1080 doların altında kısa bir duraklama yapmasını tercih ediyoruz. 1170 doların üzerine bir kırılma, bizim yıl sonu hedefimiz olan 1250 dolara doğru bir harekete neden olabilir. Güvercin görünümlü bir ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Çin’in para politikasındaki belirsizlik ve küresel ekonominin sağlığından oluşan üçlü kombinasyonla birlikte düşük yatırımcı ilgisi, sonunda altına yönelik mevcut negatif yaklaşımda bir değişikliği zorlayabilir veya tetikleyebilir. Aylardır süren belirsizliği ortadan kaldıracağı için ilk ABD faiz artışının altında satın alma fırsatı olabileceğini gündeme getirmiştik. Hala potansiyel olarak akla gelmez bir oranda faiz artırımı olabileceğini beklerken, belirsizlik varlığını koruyor.  Fakat ağustostan bu yana üç keskin fiyat toparlanması olduğunu gördüğümüze göre bir yaklaşım değişikliği olduğunu seziyoruz. Bunun anahtarı altının ağustosta gördüğü zirve olan 1170 doların üzerine çıkması olacak. Bu bir taban kurulduğunu doğrulayacak. Yıl sonu için 1.250 dolar hedefimizi koruyoruz ve sadece 1.080’in altına bir kırılma bu görünümde bir değişikliğe neden olabilir” dedi.
 
‘PETROLDE 2016’NIN 2. YARISINDAN ÖNCE TOPARLANMA ZOR’
Petrol yatırımcılarının geçtiğimiz yıl boyunca petrol ETF’lerinde milyarlarca dolar biriktirdiğini aktaran Hansen, fakat bu aşamada böyle bir yatırımın hala olgunlaşmadığının göründüğünü belirtti. “2016’nın ikinci yarısından önce petrol fiyatlarının toparlanma şansı olacağını düşünmüyoruz” diyen Hansen, sözlerine şöyle devam etti:

“Sanayi metalleri üreticileri düşen fiyatlar karşısında üretimi azaltmaya başladı. Bu da zamanla bakırın önce dengeye oturmasına, sonra da yukarı yönlü hareket etmesine neden olacak. Bu durumda her ne kadar bakırın 2016’da mevcut seviyeden yüzde 10 yükselme potansiyeli taşıdığına inansak da daha asıl düşük seviyesini gördüğüne ikna olmadık.”

HANSEN’DEN TAVSİYELER…
Belirsizliklerle dolu şu anki ortamda Hansen yatırımcılara ise şu tavsiyede bulundu:

“Emtia fiyatlarının en son milenyum başlarken görülen seviyelere inmesi, sektöre yatırım yapmaya başlamak için cazibe yaratıyor. Gelecek iki çeyreğin zor ve riske karşılık sınırlı bir getiri potansiyeli taşıdığına inanıyoruz. Her türlü yatırım bu nokta akılda bulundurularak ve sıkı bir risk disiplinine bağlı kalınarak yapılmalı.”