Almanya’da enflasyon artmaya devam ediyor

    0
    31

    Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bu yılın mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5, geçen yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 0,3 arttı. 

    Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) öncü verilerine göre, Almanya’da TÜFE ile ölçülen enflasyon bu yılın mart ayında aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda ise yüzde 0,3 artış kaydetti. Piyasalarda Almanya’da enflasyonun aylık yüzde 0,4 ve yıllık bazda ise yüzde 0,3 yükselmesi bekleniyordu.

    Böylece, Almanya’da enflasyon aylık beklentileri aşarken, yıllık olarak da beklentiler seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca, enflasyonun iki ay üst üste artması, Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’da deflasyon riskinin azaldığına işaret etti.

    Almanya’da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu TÜFE ise mart ayında aylık bazda yüzde 0,5  ve yıllık bazda da yüzde 0,1 artış kaydetti.  Piyasalarda AB uyumlu TÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda da yüzde 0,1 artması bekleniyordu.
     
    “Euro Bölgesi ve Almanya’da deflasyon riski devam ediyor”
    Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Jennifer McKeown, konuya ilişkin açıklamasında Almanya’da enflasyonun tekrar pozitif gelmesine rağmen çekirdek enflasyonun hala düşük olduğunu belirtti.

    Düşük çekirdek enflasyon oranı nedeniyle Avro Bölgesi ve Almanya’da deflasyon riskinin devam ettiğini dile getiren McKeown, “Almanya’nın enflasyonunda mart ayındaki artış, enflasyonun tekrar pozitif bölgeye geldiğini gösteriyor. Ancak arka plandaki fiyat baskıları hala çok zayıf” değerlendirmesini yaptı.

    Commerzbank tarafından Almanya’daki enflasyona ilişkin yayımlanan bilgi notunda ise enflasyonun Almanya’da yıl boyunca sürekli artacağının öngörüldüğü belirtilerek, “Enerji fiyatları muhtemelen yıl ortasında daha hızlı artmaya başlayacaktır. Ayrıca, asgari ücret nedeniyle artan iş maliyetleri arka planda enflasyon baskısını artıracaktır. Tahminlerimize göre, Almanya’da enflasyon oranı yıl sonunda yaklaşık yüzde 2 olacak” denildi.

    Mart ayının enflasyona verilerine ilişkin nihai sonuç ise 15 Nisan’da açıklanacak. 

    Öte yandan, açıklanan enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2 seviyesinin altında gerçekleşti.