Almanya, başka ülkelerden asker almayı düşünüyor

    0
    82

    Almanya Genelkurmay Başkanı Eberhard Zorn, Alman ordusunun yıllardır devam eden nitelikli askeri personeli açığını gidermek için, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden vasıflı asker almayı planladıklarını bildirdi.
    Zorn, kalifiye eleman eksikliğinin yaşandığı bir dönemde, Alman ordusunun nitelikli eleman bulması için bütün seçenekleri değerlendirdiğini ifade etti.
    AB üyesi ülke vatandaşlarının Alman ordusunda özel görevlere getirilmesi seçeneğinin de masada olduğunu belirten Zorn, “Burada, doktorlar veya bilişim uzmanlarından söz ediyoruz” dedi.
    Alman Funke Medya Grubu, Alman hükümetinin konuyu AB ülkeleri ile görüştüğünü belirterek, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin buna temkinli yaklaştığını dile getirdi.
    Alman ordusunda şu anda 900’den fazla yabancı ülke vatandaşı sivil olarak istihdam ediliyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası imzalanan anlaşmalarda Alman ordusunun askerlerinin Alman olması şartı getirilmişti.
    21 bin ilave personel alınacak
    Almanya, 2025’e kadar ordusunda 21 bin ilave personel istihdam etmeyi amaçlıyor. Bu amaçla, 182 bin olan personel sayısı 2025’e kadar kademeli olarak 203 bine çıkartılacak.
    Bu sayısının artırılmasına gerekçe olarak NATO’da acil müdahale birliklerine katkı sunmak, siber güvenlik ve Avrupa projeleri için yeni kurulacak komuta merkezi gösteriliyor.
    Alman hükümeti 2019 yılı için savunma harcamalarını 43,2 milyar euroya yükselteceğini açıklamıştı. Bu tutarın gelecek 5 yılda orduya daha fazla asker alınması ve mevcut silah sistemlerini modernleştirmek için 60 milyar euroya çıkarılması hedefleniyor.
    Trump, Almanya’yı eleştirmişti
    Almanya’nın savunma harcamaları geçen yıl gayrisafi yurt içi hasılanın 1,24’üne denk gelirken, NATO, ülkelerin savunma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2’sini bulmasını esas alıyor.
    ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra yaptığı açıklamada, Almanya’yı hedef alarak, savunma harcamalarını NATO taahhütleri çerçevesinde artırması uyarısında bulunmuştu.
    Öte yandan Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un kasım ayında bir “Avrupa ordusu” istediğini ifade etmesi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in buna destek vermesi dikkat çekmişti. Trump ise bu fikre tepki göstermişti.