Allianz Grubu 9 ayda 8,15 milyar euro kâr etti

0
88

Dünyanın lider sigorta şirketi Allianz’ın, 2015’in ilk dokuz ayında 8,15 milyar euroluk faaliyet kârı elde etti. Dokuz aylık dönemde hissedarlara ait net kâr % 3,9 artarak 5,20 milyar euroya yükseldi. Allianz Grubu aynı dönemde % 200’lük güçlü Mali Yeterlilik II (Solvency II)  sermaye yapısına ulaştı. Özellikle Türkiye’de kaydedilen güçlü prim artışı da % 37,6 oranında gerçekleşen dönemsel büyümeye katkıda bulundu.
   
Dünyanın en büyük sigorta ve finans şirketlerinden Allianz Grubu’nun toplam geliri 2015 yılının ilk dokuz ayında, % 3,5 artarak 95,5 milyar euroya ulaştı. Grup, 8,15 milyar euro faaliyet kârı elde ederken, hissedarlara ait net kârı ise % 3,9 artarak 5,20 milyar euroya yükseldi.
   
Allianz SE CFO’su Dieter Wemmer konuyla ilgili olarak “Volatilitesi yüksek bir finansal piyasa ortamında, Allianz’ın temel unsurları üçüncü çeyrekte tüm iş segmentlerinde sağlam düzeyde kaldı. Faaliyet kârının yılsonunda artarak 10 ila 10,8 milyar euroluk hedef aralığımızın üst sınırına ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Avrupa Birliği’nin, şirketleri varlık ve yükümlülüklerini risk bazlı ölçmekle yükümlü tuttuğu Solvency II düzenlemesine göre mali yeterliliğini 31 Aralık 2014’e göre % 9 oranında artırarak 30 Eylül 2015 tarihi 
itibarıyla % 200 olarak gerçekleştirdi. Böylece sağlam bir sermaye yapısı olduğunu gösteren Allianz Grubu’nun 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 60,7 milyar euro olan öz sermayesi, % 0,9 artarak 61,3 milyar euroya ulaştı.

Mal ve Kaza Sigortaları: Faaliyet kârı sağlıklı bir seviyede seyrediyor
Mal ve Kaza sigorta segmentinde brüt primler, üçüncü çeyrekte % 2,4 artarak 11,52 milyar euro’ya ulaştı. Döviz kuru ve konsolidasyon etkileri hariç tutulduğunda, dönemsel büyüme % 0,4 olarak gerçekleşti. Özellikle Türkiye’de kaydedilen güçlü prim artışıyla % 37,6 dönemsel büyüme gerçekleşti. Küresel iş alanı Allianz Worldwide Partners’ta, Allianz Global Assistance % 12,1’lik dönemsel büyümenin ana kaynağı olurken, İspanya’da primler % 7,3 arttı. Avustralya özellikle araç ve konut sigortası alanlarında % 4,2 ile dahili olarak güçlü büyüme trendini devam ettirdi.

Üçüncü çeyrekte Mal ve Kaza Sigorta segmentinin faaliyet kârı % 5,0 azalarak 1,35 milyar euroya geriledi. Bu düşüşte büyük oranda hedefin altındaki yatırım sonucu etkili olurken, risk değerlendirmede istenen hedefe ulaşılamaması da rol oynadı. Doğal afetlerin etkisi önceki yıla göre 137 milyon euro yükselerek 144 milyon euro olarak gerçekleşti. Birleşik rasyo % 0,6 oranında azalarak % 94,1’e indi. Dieter Wemmer, “Mal ve Kaza Sigortaları segmentimiz, önceki yıla kıyasla hava koşullarıyla ilgili hasarlardaki artışın yanı sıra çok sayıda büyük hasara rağmen güçlü risk değerlendirme marjını korudu” dedi. Wemmer, segmentin sağlıklı gelişimine devam ettiğini söyledi.

Hayat ve Sağlık Sigortaları: Ürün karmasındaki geçiş, yeni iş kârlılığını artırıyor
Bu dönemde primler, birim bağlantılı ve diğer verimli sermaye ürünlerine kaydı. Bu durum özellikle Almanya, Fransa ve İtalya gibi ana pazarlarda kendini gösterdi. Bu geçiş hedefinin sonucunda, yeni iş 
kârlılığı %0,3  puan artarak %3,0 olarak gerçekleşti. Yine söz konusu geçişin sonucunda Hayat ve Sağlık Sigortalarındaki zorunlu primler önceki yılın aynı çeyreğinde artan satışlara göre % 9,7 düşerek 14,31 
milyar euroya geriledi. Faaliyet kârı, kısmen, Güney Kore’de ertelenen satın alma maliyetlerinden kaynaklanan zarar nedeniyle, % 6,6 düşerek 738 milyon euro olarak gerçekleşti. Yeni işlerden elde edilen gelir % 1,6 gibi düşük bir oranda azalarak 325 milyon euroya geriledi. Yeni işlerden elde edilen gelir ikinci çeyreğe göre % 55 arttı. Bu artış, hedeflendiği gibi sermaye yoğun ürünlerden uzaklaşmanın bir başka sonucu oldu.
   
Allianz SE CFO’su Dieter Wemmer, “Hayat ve Sağlık segmentindeki ürün karmamız doğru yönde gelişiyor, geleneksel ürünlerden yeni ürünlere geçiş devam ediyor. Artan yeni iş kârlılığımız, uyguladığımız stratejinin ne kadar doğru olduğunu gözler önüne seriyor” değerlendirmesini yaptı.
 
Fon Yönetimi üçüncü taraf net çıkışları daha da yavaşlama kaydetti
Üçüncü çeyrekte, Fon Yönetimi segmentinin faaliyet gelirleri % 1,1 artarak 1,64 milyar euro’ya ulaştı. Bu artışta, üçüncü taraf fon yönetiminin ortalamasının daha düşük olmasının etkisini fazlasıyla telafi eden yüksek performans ücretleri ve önemli ölçüde güçlenen Amerikan doları rol oynadı. Faaliyet kârı bu çeyrekte, % 13,5 düşerek 600 milyon euro’ya geriledi. Bu çeyrek ve önceki çeyrekte gerçekleşen net çıkışlardan etkilenen gider-gelir oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre % 63,3’e gerilerken, ikinci çeyrekte gerçekleşen % 67,4’lük orana kıyasla güçlendi.

30 Eylül 2015 tarihi itibarıyla fon yönetimi 1,75 trilyon euro olarak gerçekleşti. Bu rakam 2014 yılı sonunda 1,80 trilyon euro seviyesindeydi. 2014 yılı sonunda 1,31 trilyon euro olarak gerçekleşen üçüncü taraf fon yönetimi, 1,26 trilyon euroya geriledi. Net çıkışlara ek olarak, volatilitesi yüksek sermaye piyasaları da bu düşüşte etkili oldu. Üçüncü çeyrekte fon yönetiminde görülen üçüncü taraf net çıkışları yavaşlamaya devam ederek 14,8 milyar euro olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın üçüncü çeyreğinde, üçüncü taraf net çıkışları 47,4 milyar euro olarak gerçekleşmişti. PIMCO’daki net çıkışlar üçüncü çeyrekte 16 milyar euro olurken Allianz Global Investors 1,3 milyar euroluk net giriş kaydetti.
   
Dieter Wemmer, “PIMCO’daki net çıkışlar önceki çeyrek döneme kıyasla neredeyse yarı yarıya düşerek 2013’ün üçüncü çeyreğinde net çıkışlar başladığından bu yana en düşük çeyrek dönem düzeyine indi” şeklinde konuştu. Wemmer, “Allianz Global Investors, üçüncü taraf net girişlerini on birinci çeyrekte de artırmayı başardı” dedi.