Alibaba’ya lüks müşteri

    0
    39

    800 milyon internet kullanıcısının olduğu bir pazarı es geçmek zordur. Nitekim, dünyanın ikinci büyük lüks tüketim grubu olan İsviçreli Richemont, kendisine bağlı lüks e-ticaret sitesi Yoox Net-a-Porter (YNAP) ila Alibaba arasında, Çin’de ürünlerinin satışı için ortak bir girişim lanse edildiğini bildirdi.
    Cartier ve Montblanc gibi markaların sahibi olan Richemont şimdiye kadar Çin’de fiziki mağazaları aracılığıyla saat ve mücevher modellerini pazarlıyordu. Ancak Asya kıtası cirosunun yüzde 40’ını sağlarken, web için benzer bir performanstan söz edilemez.
    Bu ittifakla beraber 11 milyar euro’luk grup, Avrupalı lüks bir aktör için JD.com ya da Alibaba gibi bir platformu göz ardı etmenin söz konusu olamayacağı bilinciyle önemli bir eşik atlamış oldu.
    Lüks sektörü, seçkin müşterilerinin gözünde sıradanlaşabileceği endişesiyle uzun süre dijital alana girmekten çekindi. Ayrıca Çin’de taklit ürünlerin yaygın olması da lüks sektörün sanal ortamdan uzak durmasında önemli bir rol oynadı.
    Alibaba’yla Richemont arasındaki ortaklıkla ilgili rakamlar açıklamadı ancak YNAP’ın yüzde 51’ine sahip olacağı ortak girişim Çin’de, Net-a-Porter ve Mr.Porter için iki mobil uygulama lanse edecek; bu iki uygulama Alibaba tarafından geliştirilecek. Alibaba bu ortak girişim için gerekli teknolojik altyapıyı, pazarlama ve lojistik desteğini sağlayacak.
    Bu işbirliği artık Richemont’un daha dijitale yönelik stratejisini de somutlaştırmış oluyor. Dijitalde uzun süre geride kalan ve 2016 yılında da kârında yüzde 46’lık bir düşüşe tanık olan Richemont e-ticareti önceliği haline getirmeye karar verdi. Uzmanlara göre, internette alışveriş 2025 yılına kadar küresel lüks dünyasında yüzde 25’in üzerinde bir pay sahibi olabilir.