Albayrak: İran ile indirim oranında mutabakat sağlanmadı

0
20

Bugün basında yer alan haberlerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan açıklamada geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğal gaz konusunda İran ile bir oran üzerinde kesin mutabakatın henüz sağlanmadığını bildirdi.
   
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
   
“Bazı basın yayın organlarında İran ile Türkiye arasındaki doğalgaz ticareti kapsamında Uluslararası Tahkim Mahkemesinin kararı sonrası İran tarafından yapılacak indirim oranında anlaşıldığı yönünde haberler yer almaktadır. Haberlerde bahsedildiği gibi bir oran üzerinde kesin mutabakat henüz sağlanmamıştır.
   
Süreç oldukça şeffaf olarak yürütülmekte olup, Mahkemenin verdiği bağlayıcı karar ve oran kesinleştiği zaman Bakanlığımızca açıklanacak ve Sayın Bakanımız Berat Albayrak’ın da ifade ettiği şekilde, muhtemelen kış gelmeden, vatandaşlarımıza indirim olarak yansıtılacaktır.

Tahkim heyeti, şubat ayında Ankara ve Tahran arasındaki doğalgaz fiyat  anlaşmazlığında Türkiye lehine karar vermişti. Buna göre, 1 Temmuz 2011’den  itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’ye satılan doğalgaz fiyatında İran’ın yüzde  13,3 ile yüzde 15,8 oranı aralığında bir indirim yapması gerekiyor.

Türkiye, İran’dan yılda 10 milyar metreküp gaz ithal ediyor.