Akkök’ten yeni projeler

0
74

Temelleri 1952 yılında Raif Dinçkök tarafından atılan Akkök Holding, Türkiye’nin köklü kuruluşlarından biri. 2016 yılında 9 milyar TL kombine ciro, 1,1 milyar TL faaliyet kârı elde eden grup, kimya, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Akkök Holding Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Alize Dinçkök Eyüboğlu (34), aynı zamanda Akmerkez Lokantacılık Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdürüyor. Ayrıca, Aralık 2015’te kurulan Akkök Grubu Pazarlama Platformu’nu yönetiyor. 2017 sonuna kadar 1,2 milyar TL yatırım gerçekleşecek projeleri Dinçkök Eyüboğlu anlattı.
 
Akkök’ün Ar-Ge alanındaki atılımı dikkat çekiyor. Bu alanda neler yapılıyor?
Akkök Holding’in gelecek için teknoloji üreten şirket olması en büyük hedefimiz. Bu nedenle de Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2015 yılında Aksa Akrilik’in Yalova’da kurduğu Ar-Ge merkezine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi Belgesi verildi. Faaliyette olan 432’nci Ar-Ge merkezi. Burada akrilik elyaf için yeni kullanım alanları ve yeni ürün Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. Merkezde şu anda 11 adet nitelikli Ar-Ge projesi yürütülüyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de karbon elyaf ve ileri kompozit malzeme geliştirmek amacıyla tasarlanan ve yüksek teknolojiye sahip DowAksa Global Kompozit Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdik. Ak-Kim’de de Ar-Ge çalışmalarımızla yenilikçi üretimler gerçekleştiriyoruz. Şu an 50’ye yakın proje üzerinde çalışıyoruz, buradaki ürünleri ticarileştirmek için çabalıyoruz.
 
Akkök Holding bünyesindeki şirketlerin geliştirdiği teknolojiler, katma değer üretme konusunda sektöre hangi konularda destek oluyor?
Özellikle kimya alanında yer alan şirketlerimizde katma değer üreten yeni ürünler geliştiriyoruz. DowAksa’nın Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) ile ortak yürüttüğü IPEK Projesi kapsamında hem askeri hem de sivil havacılık uygulamalarına yönelik prepreg malzemelerin geliştirilmesi ve yerli olarak üretilmesi için çalışıyoruz. Ak-Kim geçtiğimiz yıl su arıtma alanında edindiği deneyim sayesinde, ultrafiltrasyon sistemleri için özel olarak tasarlanmış, yüksek performanslı delikli elyaf bazlı membran modülünü geliştirdi. 35 milyon dolar yatırımla beş yıl süren Ar-Ge çalışmaları süresince önemli araştırmalar yapıldı. Bu sistem ile atık su ve içme suyu arıtımında kullanılan delikli elyaf bazlı ultrafiltrasyon modüllerinin üretimi ile suyun geri kazanımı hedefleniyor. Dünyada ultrafiltrasyon modülü üretebilen 12-13 civarında şirket var. Ak-Kim, Türkiye’de ve çevre ülkelerdeki ilk ve tek üretici konumunda. Enerji alanında ise Akenerji ile Enerji Servisleri hizmetimizle sektörde fark yarattık. Bu sayede işletmelerin enerji maliyetlerini ve enerji ile ilgili risklerini azaltırken, verimliliklerinin artırılması yönünde kolaylık sağladık.
 
Akkök Holding’in KSS projelerinde bugüne kadar neler hayata geçti?

Eğitim, çevre, sanat ve spor olmak üzere farklı alanlarda sosyal sorumluluk projelerimiz mevcut. Eğitim ve sanat ise ayrı bir öneme sahip. Mesela Mamut Art Project’e üç yıldır sponsoruz. Her yıl sanatın farklı alanlarında çalışan genç sanatçılar Mamut Art aracılığıyla eserlerini tanıtıyor. Yalova’da 2012 yılında başlatılan “Akkök Çocuk Şenliği” geleneksel şekilde devam ediyor. Yalovalı çocuklar, her yıl Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde becerilerini geliştiriyor. Aksa ile Gelişim Atölyesi projesiyle, her yıl çeşitli okulları belirliyor ve eğitim veriyoruz. Bu yıl Aksa Akrilik, dünyaca ünlü perküsyon sanatçımız Okay Temiz ile işbirliğine gitti ve Yalovalı çocuklara ritim öğretmek için “Okay Temiz ile Ritim Atölyesi” projesini başlattı. Akasya AVM’nin içinde yer alan KidZania ile şimdi yeni bir projeye başlayacağız. İhtiyaç haritası belirleyip, ihtiyaç bölgelerindeki çocuklara kitap ulaştıracağız.