Akfen Holding’ten Güneydoğu’ya yatırım hazırlığı

0
115

Havalimanı, enerji, ulaştırma ve gayrimenkul sektöründeki yatırımları ile öne çıkan Akfen Holding, son olarak şehir hastaneleri ile gündemde. Akfen Holding’in Nisan 2018’e kadar tamamlayacağı 6.6 milyar liralık yatırım paketinin yüzde 60’ı, yani 3.9 milyar lirası şehir hastanelerine ait. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın bir yandan ‘şehir’ yatırımlarına devam ederken diğer yandan da sanayiciliğe dönmek için fırsat kolluyor.

1.1 milyar liralık yatırımla hayata geçen Isparta Şehir Hastanesi’nin açılışı öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, daha çok müteahhit kimliği ile bilinse de aslında iş hayatına adım atışı çok farklı.

İlk işinin Ankara’da kalorifer kazanı imalatı olduğunu anlatan Hamdi Akın,  Güneydoğu’da yapmayı planladığı yatırımın hangi ilde olacağı konusunda ise şimdilik net yanıt vermiyor.  Akın, “Ama mutlaka Güneydoğu’da bu yatırımı yapmak istiyorum. Tabii ki uygun şartların oluşmasını bekliyoruz” diyor. Hangi sektörde olacağına yönelik sorular üzerine ise Akın, “İlk işim kalorifer kazanı üretmekti, belki de yine benzer bir iş yaparım; neden olmasın” diyor.
 
‘YENİ ŞEHİR İHALELERİNE KATILABİLİRİZ’
Şu anda Akfen’in patronu Akın’ın en önemli gündem maddesi ise kuşkusuz şehir hastaneleri. Isparta’ta 24 Mart Cuma günü resmi açılışı yapılan Isparta Şehir Hastanesi’nden sonra Akfen Grubu,  Aralık 2017’de 1 milyar 750 milyon liralık Eskişehir Şehir Hastanesi’ni, Nisan 2018’de ise Tekirdağ Şehir Hastanesi’ni hizmete açacak. Bu üç hastanede de Sağlık Bakanlığı 25 yıl Akfen Holding’in kiracısı olacak. Süre bittiğinde ise söz konusu tesisler tamamen Sağlık Bakanlığı’na geçecek.

Şehir hastanelerinde şartnameler gereği Hazine, müteahhit firmalara kira garantisi veriyor. Böyle olunca da bundan sonraki şehir hastaneleri ihaleleri de birçok şirket gibi Akfen’in de takibi altında. Hamdi Akın, “Hastane ihalelerine ilgimiz devam edecek. Belki 2-3 milyar liralık bir yatırım daha olabilir. Ancak kendi kapasitemiz açısından söylüyorum. Bu kadar büyük yatırımlardan sonra geri dönüşleri almak, biraz dinlenmek gerekebilir” diyor.
 
‘ESKİ HASTANELERİN YERLERİ ÇOK DEĞERLİ’
Hasta sayısındaki artışta Türkiye’nin Avrupa’da bir numara olduğunu söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şehir hastanelerinde yatırımın geri dönüşünün yaklaşık 20 yılı bulacağını dile getiriyor. Devlet açısından da bu işin kârlı olduğunun altını çizen Akın, “Devlet peşin para yatırmıyor ve kiralama yöntemiyle yüksek standarttaki bu yapıların sahibi oluyor. Biliyorsunuz eski devlet hastaneleri, yeni yapılan şehir hastaneleri çatısı altında toplanıyor. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ildeki eski hastanelerin arazileri çok değerli. Devlet oralardan bir rant elde edebilecek. Yine hasta sayısındaki artış da gelirlerini yükseltiyor” ifadesini kullanıyor.
 
İHALELERİN HIZI KESİLECEK
 
Ancak Akın’ın ifadesine göre bundan sonra şehir hastaneleri ihaleleri aynı hızla devam etmeyecek. “Hazine tüm yükü aynı döneme almak istemiyor” diyen Akın sözlerine şöyle devam ediyor: “Sanıyorum bir planlama yapılıyor. Tüm şehir hastanelerinin yapımını aynı 25 yıl içinde toplamak istemiyorlar. Bir hastane 10. yılında iken, bir diğeri 1. yılında olacak, buna göre bir planlama yapılıyor. Ben artık yabancı yatırımcıların da ihale süreçlerinde yer almalarını bekliyorum. Ancak yeni ihalelerde ‘Çok mu iyimser davrandık, her şeye garanti vermesek, şirketler biraz kur riski taşısalar’ diyebilirler. İnşallah böyle bir şey olmaz.”
 
HER DÖNEMİN KENDİNE AİT BİR FİYATLAMASI VAR
 
Akfen Grubu bir yandan yatırımlara devam ederken bir yandan da satıcı olarak da gündemde.
Akfen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, yaklaşık bir ay önce bir açıklama yaparak, “Mersin Uluslararası Limanı, Akfen Yenilenebilir Enerji ve veya Akfen Holding’de hisse satışı olabilir. Kısıtlamamız yok, azınlık da çoğunluk da olabilir, her türlü opsiyonu değerlendiririz” demişti.

“Şu ana kadar kapınızı çalan oldu mu? Satış için zamanlama doğru mu?” sorusuna Akın’ın verdiği yanıt, “Henüz görüştüğümüz kimse yok. Ancak zamanlama neye göre, kime göre doğru. Evet; satarken belki mevcut şartlar nedeniyle daha düşük fiyat olabilir. Ama bu kaynakla yeni bir alım yaparken de daha uygun rakamlar söz konusu olacak. Unutmamak lazım, her dönemin kendine ait bir fiyatlaması var” oluyor.