Akdoğan: Basın hukuksuzluklarda rol oynamamalı

0
23

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Basının, milli iradeye ve milletin doğrudan kendisine, tek tek vatandaşlara karşı kurulan komplolara ve hukuksuzluklara karşı net bir tavır takınması, bu tür hukuksuzlukların içinde rol oynamaması önem taşıyor” dedi.

Basın ahlakı gelişmeden, basın özgürlüğünün tek taraflı gelişmeyeceğini vurgulayan Akdoğan, eşzamanlı ilerlemesi gereken bu iki kavramın, demokrasinin ve hukukun gelişmesine de bağlı olduğunu bildirdi.
 
Demokrasi ve hukukun üzerinde basın özgürlüğü ve basın ahlakının gelişebileceğini ifade eden Akdoğan, şunları söyledi:
 
“Demokrasinin önemli bir unsuru olarak görülen basının öncelikle demokrasiye, millet iradesine ve hukuka saygı göstermesi, buna karşı yapılan saldırılara göğüs germesi gerekir. Medya demokraside 4. kuvvettir. Demokrasinin önemli bir parçasıdır ama bu tek başına bir anlam ifade etmez. O aracın kendisi o özelliğe sahip değil. O aracın muhtevası, taşıdığı misyon, oynadığı rol burada önem taşıyor. Yani anti demokratik eğilimlere güç veren bir basın, destek olan, darbesever şekilde çalışan, anti demokratik uygulamalara alkış, çanak tutan bir anlayış demokrasinin 4. kuvveti olamaz. Bunun burada oynanan rol, üstlenilen misyon çok önemlidir. Hele hele basının, milli iradeye ve milletin doğrudan kendisine, tek tek vatandaşlara karşı kurulan komplolara ve hukuksuzluklara karşı net bir tavır takınması, bu tür hukuksuzlukların içinde rol oynamaması da önem taşıyor. Basın, siyasi veya ideolojik pozisyon alabilir bu da eleştirilebilir ama tolere edilebilir bir durumdur. Bunun da ötesinde, siyasi veya ideolojik pozisyon almanın ötesinde, hukuksuz girişimlerin içinde olması başka bir şeydir ve bu kabul edilemez bir durumdur.”
 
“Hukuk sisteminde kimse imtiyazlı değildir”
Suçun hangi araçla veya kim tarafından işlendiğinin önem taşımadığını dile getiren Akdoğan, “İster bunu basın aracılığıyla yapın ister basın mensubu birisi işlemiş olsun. Bu onu ortadan kaldırmaz. Hukuk sisteminde kimse imtiyazlı, ayrıcalıklı değildir” diye konuştu.
 
Hukuksuz girişimlere karşı alınan tavrın da önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, gazetecilerin hareket edeceği ahlaki ilkeleri gösteren Basın Meslek İlkeleri’nin bulunduğunu hatırlattı. Söz konusu ilkelerden örnekler veren Akdoğan, şunları kaydetti:
 
“Bunun içerisine belki komplocu ve kumpasçı anlayıştan uzak durulmasını da eklemek lazım. Medya, basın vasıtasıyla eğer bir hukuksuzluk varsa, birtakım komplolar üretiliyorsa bunu bu komplonun parçası olan ister hukuk sisteminin, ister bürokrasinin, ister medyanın içerisindeki aktörler olsun, bu kabul edilebilir bir durum olmaz.”