AK Parti ve MHP yeni anayasada anlaştı

0
65

 AK Parti ile MHP arasında devam eden başkanlık teklifi görüşmelerinde mutabakata varıldı. Teklif cuma ya da cumartesi Meclis’e sevk edilecek.
   
NTV’nin haberine göre, AK Parti ve MHP, Cumhurbaşkanı’nın kaç milletvekilinin oyuyla yüce divana sevk edileceği konusunda anlaşmazlığa düşmüştü. Bu pürüz partilerin yaptıkları görüşmelerin ardından aşıldı.
   
Teklif kapsamında iki parti daha önce kritik bir çok madde de uzlaşmıştı. Teklifle, yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Anayasa’dan Cumhurbaskanı’nın varsa partisi ile bağı kesilir hükmü çıkarılacak. 

Hürriyet’in haberine göre AK Parti’nin anayasa teklifinde MHP’nin isteği doğrultusunda cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisini kullanması ve partisiyle bağ kurması 2019’dan sonra başlayacağı öğrenildi. Aynı habere göre kulislerde Yüce Divan’a sevkinde 367 şartı korundu. Mevcut anayasanın 70’e yakın maddesinde küçük çaplı da olsa değişikliğe gidildi. Mini pakette, dışarıdan atanan bakanlara Yüce Divan yolunun açılması, ‘yedek milletvekilliği’, ‘milletvekili sayısının 600’e çıkartılması’ ve ‘seçilme yaşının 18’e indirilmesi’ gibi düzenlemelerin de yer alacağı belirtildi.

MHP karşılıklı fesih yetkisi olarak bilinen düzenlemeye olan itirazlarını da kaldırdı. Her iki seçimin aynı anda yenilenmesi anlamına gelen bu düzenlemeyle, Cumhurbaşkanına TBMM’yi fesih, Meclis’e de Cumhurbaşkanının görevine son verme yetkisi veriliyor. AK Parti’nin önerisinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı TBMM’yi feshederse, kendisinin de görev süresi sona erecek. Bu düzenlemenin fesih olarak değil, infisah (bozulma, yürürlükten kalkma, bir tüzelkişiliğin kendiliğinden sona ermesi) olarak nitelendirildiği belirtiliyor.