Açlık sınırı bin 224 TL, yoksulluk sınırı 3 bin 989 TL oldu

0
88

Türk-İş’ten yapılan açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.224,87 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.205,43 TL seviyesinde bulunuyordu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.989,80 TL olarak gerçekleşti. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 3.926,47 TL seviyesindeydi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,61 oranında arttı.

Yılın ilk 11 ayı itibariyle gıdada artış oranı yüzde 13,25 oldu.

Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 14,97 olurken, yıllık ortalama artış oranı yüzde 13,74 olarak hesaplandı.

Et ve süt ürünleri
Süt, yoğurt, peynir grubunda  genel olarak fiyatlarda bir değişiklik gözlenmemiştir. Ancak, değişik markalarda fiyat ayarlamaları dikkati çekmektedir.  

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta geçtiğimiz ay artan et fiyatları bu ay değişmemiş, gövde tavuk ile sakatat ürünleri fiyatı da aynı kalmıştır. Balık fiyatı genelde değişmemiş, sadece hamsi fiyatı biraz gerilemiştir. Kuşkusuz kilogramı 40 TL olan lüfer hesaplama dışı tutulmaktadır. 

Yumurta arttı
Borsa gibi fiyatı sürekli değişen yumurtada bu ay yükseliş vardı ve tanesi 41 kuruş oldu. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin fiyatı bu ay değişmedi, ancak kırmızı ve yeşil mercimek fiyatında önümüzdeki aylarda artış olacağı öngörülmüştür.       

Yaş sebze-meyve fiyatı bu ay arttı
Geçtiğimiz ay mutfak harcamasını biraz rahatlatan yaş sebze-meyve ürünleri, havaların soğuması ile birlikte aile bütçesini zorlamaya başladı. Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,11 TL olarak hesaplandı. Bu ay sebze fiyatlarında artış ve meyve fiyatlarında gerileme görüldü. 

Geçtiğimiz ay biraz gerileyerek 3,00 TL olan ortalama sebze fiyatı bu ay 3,50 TL olarak hesaplandı. Meyve fiyatındaki düşüş bu ay da devam etti ve bir önceki ay 2,90 TL, geçtiğimiz ay 2,55 TL olan meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 2,33 TL olarak hesaplanmıştır. 

Ortalama fiyatlar alınıyor
Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alınmış ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarı temel alınmıştır. Buradan hareketle, ortalama fiyat üzerinden yapılması gereken harcama tutarına ulaşılmıştır.   

Un ve bulgur fiyatı da yükselişte
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta  un ve bulgur fiyatında artış görülmüş, diğer ürünlerin fiyatı aynı kalmıştır.     

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden  tereyağı fiyatı artmış, margarin fiyatı aynı kalmıştır. Zeytinyağı ve ayçiçekyağı fiyatı da değişmemiştir. Zeytin fiyatında artış siyah ve yeşil zeytin de olmuştur. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği vb) ceviz ve fındık fiyatı artmıştır. Şeker ve tuz fiyatı değişmemiştir. Aynı şekilde, reçel, bal ve pekmez fiyatı da aynı kalmıştır. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri fiyatı bu ay yine değişmemiştir. Salça fiyatı ise artmıştır. Çay bu ay yine zam görmüş ve fakat ıhlamur fiyatı aynı kalmıştır.”