Abu Dabi’de 335 milyon dolarlık ‘saadet zinciri’

    0
    92

    Abu Dabi emirliğinde şimdiye kadarki en büyük mali yolsuzluğa tanık olundu. Ülkede oluşturulan bir tür “saadet zinciri”yle 335 milyon dolar tutarında bir para dolandırıcıların eline geçti. Ancak bu kez diğer saadet zinciri vakalarından farklı olarak dolandırıcılığa konu olan finansal varlıklar değil başta otomobil olmak üzere lüks varlıklardı.

    “Saadet zinciri”nin elebaşları ucuza otomobil alıp daha sonra kârla satacakları vaadiyle yatırımcıları kandırarak para topladılar.

    Bu zincire yönelik altı aylık bir takip sonunda kırk kadar kişi tutuklandı. Yaklaşık 3,700 kişinin de dolandırıcılara para kaptırdığı belirtiliyor.

    Dolandırıcıların kurbanları olan yatırımcılara bazen ödeme yapıldı ancak bu paralar aslında ya kendi ceplerinden ya da zincire dahil edilen diğer yatırımcıların ceplerinden çıkan miktarlardı.

    “Körfez”in Madoff’u
    Aslında bu tür dalavereler daha sakin ve daha muhafazakar bir yapıya sahip olan Abu Dabi’ye kıyasla Dubai’de daha yaygın. Nitekim geçen yılın sonunda Dubai’de yaklaşık 300 milyon dolarlık bir saadet zinciri şebekesi çökertilmişti. Bu zincirin de yaklaşık 7,000 kurbanının olduğu belirtiliyor.