‘AB’nin TANAP’a bakışından memnunuz’

0
21

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye her zaman üretici ülkelerle tüketici ülkeler arasında pozitif tutumunu gerek Azerbaycan Şahdeniz projeleriyle gerek Türkmenistan, gerekse İran ve Irak ile alakalı pozitif tutumunu sürdürecektir. Siyasi kararlılığı olan ve tutarlı olan projelerini ve stratejilerini enerji sektöründe devam ettirecektir” dedi.

Bazı programlara katılmak üzere Kayseri’ye gelen Yıldız, Talas ilçesinde İzzet Bayraktar 112 Acil ve Aile Sağlığı Merkezi’nin açılışında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “Avrupa Birliği Enerji Komisyonu Başkanı Yardımcısı, Türkiye ile ilgili olumlu şeyler söyledi. Nabucco’da düştükleri hataya TANAP’ta düşmeyeceklerini’ söyledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” yönündeki sorusu üzerine Yıldız, açıklamadan memun olduklarını belirtti.

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile zaman zaman görüştüklerini aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

“Türkiye ile daha farklı ve daha iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini belirttiler. Ben bunu olumlu bir açıklama olarak görüyorum. Kendisi zaten son derece yapıcı ve pozitif bir insan. Biz Nabucco’da tavsiyelerde ve bir kısım eleştirilerde bulunmuştuk. O tür hataların tekrarlanmamasının doğru olacağını özellikle Türk akımı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)  için de söylemiştik. Kendilerinin bunu dikkate alacaklarını belirtmiş olmaları bence son derece olumlu hadise. Kendilerini Türkiye’ye de davet ettik. 17 Mart Salı günü Sayın Cumhurbaşkanlarının huzurunda TANAP’ın temel atma töreninde inşallah onlar da bulunacaklar. Avrupa Birliği ile alakalı geliştirdiğimiz politikaların bir değerlendirmesini Ankara’da bir kez daha yapmış olacağız.”

‘Türkiye kendi işini kendisi çözüyor’
Nabucco’da özellikle AB ülkelerinin kendi işlerinin kaygısına düşmeleri gerektiğini daha önce söylediklerini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

“Türkiye kendi işini kendisi çözüyor ve hallediyor. Özellikle doğalgaz ve tedarikiyle alakalı konuda komşu ülkelerle beraber kendisi de çözüm üretiyor. AB’nin de bu tarzda yapması lazım. Kimse bir başkasının işini aynı şekilde takip edemeyebiliyor. Özellikle Avrupa Birliği bu işin finansmanında gerekse talep projeksiyonunda mutlaka taleplerini ortaya koymalıdır, isteklerini güçlü bir şekilde ortaya koymalıdır. Çünkü eğer bir bölgede doğalgaz üretiliyorsa o iletilecektir, iletiliyorsa o da tüketilecektir. Bu zincirin mutlaka doğru şekilde kurulması lazım. Bu açıklamaların özellikle AB üyesi ülkelere doğalgaz talebiyle ve arz güvenliğiyle alakalı konularda faydalar sağlayacağına inanıyorum. Türkiye her zaman üretici ülkelerle tüketici ülkeler arasında pozitif tutumunu gerek Azerbaycan Şahdeniz projeleriyle gerek Türkmenistan, gerekse İran ve Irak ile alakalı pozitif tutumunu sürdürecektir. Siyasi kararlılığı olan ve tutarlı olan projelerini ve stratejilerini enerji sektöründe devam ettirecektir.”

Abdullah Gül’ün aktif siyasetin içinde olmama kararı
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aktif siyasetin içinde olmayacağı yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Yıldız, karara saygı duyduklarını belirtti.

Birikimiyle kurumsal hafızasıyla ve AK Parti’nin Türkiye’de edindiği yerdeki katkılarıyla Gül’ün büyük bir devlet adamı olduğunu vurgulayan Yıldız, “Yalnızca Kayserili olması hasebiyle söyleyemeyiz bunu, bu kendisine haksızlık olur. Türkiye’ye ve bölgeye ve hatta geliştirdiği projelerle, ilişkilerle beraber hem aktif siyaset hayatına hem de uluslararası Türkiye’nin projeksiyonuna çok ciddi katkılar koymuşlardır. Bunlar bizim takdirimizin çok daha ötesindedir. AK Parti, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Genel Başkanımızın da bahsettiği gibi kendisiyle alakalı görüşleri çok açık bir şekilde ifade edilmiştir. Kendisinin tercihleri tabii ki başımızın üstünedir. Hep beraber o kurumsal hafızadan ve o birikimden ülke olarak yararlanmaya devam etmemiz lazım” diye konuştu.

Milletvekili seçimleri
Yıldız, Milletvekililiği Genel Seçimleriyle ilgili soru üzerine, seçimlerin Kayseri ve Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni etti.

Kayseri’de her zaman olduğu gibi muhalefet partileriyle beraber son derece centilmen ve Kayseri’ye yakışır bir şekilde yarış öngördüğünü anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

“7 Nisan’da adaylığa dönüşecek süreçte bütün kardeşlerimizin AK Parti adına, Türkiye’nin istikrarı adına, AK Parti’nin istikrarı adına katkı koyacaklarına inanıyorum. Aday adayı arkadaşlarımızdan Kayserimize, ülkemize hizmet edecek çok değerli arkadaşlarımız var. Bunun AK Parti camiası içerisinden çıkartılmış olmasını partimiz ve ülkemiz adına sevindirici buluyorum. Yaklaşık 1,3 milyon nüfuslu Kayseri yaklaşık 900 bin seçmenle seçime gidecek. Seçmenlerimizin dörtte birinin AK Parti üyesi olduğu, yüzde 65’ler yüzde 70’ler seviyesinde AK Parti tercihinin olacağı bir sürece giriyoruz.”