​AB’en Türkiye’ye stratejik ortaklık daveti

0
37

AB Komisyonu’ndan yapılan yazılan açıklamada, daha güçlü, daha birleşik bir Avrupa Birliği’nin, daha yapıcı bir şekilde üyelerin ortak çıkarları için çalışabileceği belirtildi.

“Avrupa Birliği Komisyonu, AB-Türkiye enerji ilişkilerini stratejik bir enerji ortaklığı kurarak güçlendirmek istiyor” ifadesi kullanılan açıklamada, enerji politikalarının özellikle önde gelen enerji üreticisi ve transit ülkelerde sıklıkla dış politika aracı olarak kullanıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bu gerçekliğin Avrupa’nın dış enerji politikası tartışılırken dikkate alınması gerekiyor. Bu yüzden Avrupa Birliği, küresel enerji piyasalarında ağırlığını öngörebilme becerisini geliştirmek zorunda. Yeniden canlandırılan Avrupa enerji ve iklim diplomasisinin bir parçası olarak, Avrupa Birliği giderek önemi artan Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan gibi üretici ve transit ülkelerle ve diğer potansiyel tedarikçilerle stratejik enerji ortaklıkları kurmak için bütün dış politika enstrümanlarını kullanacaktır.

AB Komisyonu, üye ülkelerin üçüncü ülkelerle enerji alanındaki anlaşmalarını yakından inceliyor. Pratikte bu anlaşmaların yeniden görüşülmesinin çok zor olduğunu gördük. İmzacıların bu anlamda pozisyonları, mevcut anlaşmaların değiştirilmemesi yönünde politik baskı oluşturacak şekilde önceden sabitlenmiş.”

AB Komisyonu her ne kadar üye ülkelerin üçüncü ülkelerle geriye dönük anlaşmalarının değiştirilmesinin zor olduğunu belirtse de ilerleyen süreçte yeni anlaşmalarda Enerji Birliği’nin onayının gerekebileceğine işaret etti.

Açıklamada, “Gelecekte komisyonumuz, hükümetler arası anlaşmaların erken evrelerinde bilgilendirilmeli. Bu şekilde hükümetler arası anlaşmanın iç piyasa kuralları ve tedarikin sağlanması konusunda güvenlik kriterleriyle uyumunu değerlendirebiliriz” denildi.

Gelecekte üye ülkelerin üçüncü ülkelerle imzalayabilecekleri münferit anlaşmaların yakından inceleneceği belirtilen açıklamada, “Komisyonumuz hükümetler arası anlaşma kararlarını değerlendirerek Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle görüşmelerinde tek bir sesle konuşmasını sağlayacak seçenekleri önerecektir” ifadesi yer aldı.

AB Komisyonu geçen ay  Avrupa’da ortak bir enerji piyasası oluşturmaya yönelik Enerji Birliği planını açıklayarak, bu sayede ortak enerji pazarında daha fazla entegrasyon sağlamayı, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı ve iklim, yenilenebilir enerji hedeflerinin yakalanmasına yardımcı olmayı hedeflediğini belirtmişti.

AB Komisyonu’nun Enerji Birliği’nden Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, geçen ay yaptığı toplantıda Enerji Birliği’ni bu alanda yarım yüzyıldan uzun bir süredir gündeme gelen en iddialı proje olarak gördüğünü söylemişti.