ABD’nin parası savunmaya değil faiz ödemelerine gidecek

    0
    46

    Federal hükümet yakında savunma, eğitim ve sağlığa harcadığının daha fazlasını borçlarının faizlerini ödemeye ayırabilir.
    Gelen para azalır ve faizlere ödenen miktar artarken, siyasi liderler yol ve köprüleri onarmaya ya da ekonomiyi gelecekteki resesyonlardan kurtarmaya fazla kaynak ayıramayacak.
    ABD yönetimi gelecek on yıl içinde faiz ödemelerine 900 milyar doların üzerinde bir kaynak ayırmak zorunda. Nitekim yalnızca gelecek yıl için ödenecek faizin maliyeti 390 milyar dolar.
    Ülkede düzenli olarak artan faiz oranları ilave borç yükü olmadan bile ödeme yükünü artıracak. Gelecek iki yıldaki ödemeleri 300 milyar dolar artıran bütçe tasarısı şubat ayında onaylanacak ve bu da mali baskıyı daha da artıracak.
    Bütçe açığının gelecek yıl yaklaşık 1 trilyon dolar olması bekleniyor; bu da, ekonominin mali krizden çıkmaya çalıştığı ve faiz oranlarının da hemen hemen sıfıra yakın olduğu 2012 yılından beri ilk kez bu kadar büyük bir miktara ulaşmış durumda.
    Eskiden hükümetin borçlanmaları resesyonda artar, toparlanma sürecinde ise azalırdı. Bu para politikası Büyük Buhran’dan beri standart Keynezyen politikanın bir parçası olmuştu.
    Ancak şimdi farklı bir tablo söz konusu; ekonomi büyürken bütçe açığı da büyüyor. Risk şu ki, ekonomi yavaşladığında hükümetin manevra alanı da daralıyor.
    Tabiri caizse yangının üzerine benzin dökülmesi yani zaten aşırı sıcak olan ekonominin daha da körüklenmesi sonucu ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 4,2 büyüdü. Ancak Harvard Üniversitesi akademisyenlerinden Jeffrey Frankel ekonominin zayıflaması halinde, hükümetin vergi kesintilerine gitmesi ya da harcamaları artırmasının daha da zorlaşacağına dikkat çekiyor.
    Hükümetin borçlanma tahvillerine sahip olan yatırımcılara ödeme yapmak için kaynak arayışı bütçenin diğer kesimlerini kemirecek. Borç faizi hükümetin harcamalarının yaklaşık yüzde 13’üne denk düşecek; bu oran 2017 yılında yüzde 6,6’ydı.
    Faiz maliyeti zaten pek çok popüler programda kesintiye gidilmesine yol açmış bulunuyor. Örneğin, düşük gelirli ailelerden gelen öğrencilere toplam eğitim yardım miktarı 30 milyar dolar; bu da, hükümetin bu yıl ödeyeceği faizin onda biri kadar. Faiz ödemeleri 2020 yılında sağlık programı Medicaid’i ve 2023 yılında da Savunma Bakanlığı bütçesini aşacak.