ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği açılışında Gazze kan gölü: 41 ölü

0
42

ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açtığını resmen ilan etmesinden sonra  Gazze sınırında düzenlenen protestolara İsrail askerlerinin gerçek mermiyle karşılık vermesinin ardından en az 37 kişi yaşamını yitirdi.
 
448’i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle bin 700 üzerinde Filistinli yaralandı.
 
İsrail ordusu Gazze sınırında toplanan Filistinli göstericilerin üzerine insansız hava araçlarıyla (İHA) göz yaşartıcı gaz atıyor.
 
Gazze’nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını ve İsrail’in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70’nci yılını protesto etmek için “milyonluk yürüyüş” adını verdikleri gösteriler kapsamında sokaklarda. Gösteriler, Batı Şeria’da ve Kudüs’te de devam edecek.
 
TÜRKİYE’DEN İLK TEPKİ
Türkiye’den ilk resmi açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi.
 
A Haber’e konuşan Çavuşoğlu, İsrail hükümetini lanetlediğini söyleyerek “Burada bir katliam var. ABD, hukuk dışı bir şekilde Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdı.  Uluslararası hukukun temel ilkelerini ve tarihsel gerçekleri hiçe saydılar. Avrupa Birliği’nin bu konuda bizimle aynı düşündüğünü biliyoruz. Fakat aynı düşünmek yetmez, bir an önce adımlar atılmalı. Herkes sussa biz susmayız. Filistin davasının savunucusu olacağız” dedi. 
 
Bakanlık’tan yapılan açıklamada Trump’ın kararı gayri meşru kabul edilerek kınandı.
 
Bozdağ ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına göre de Kudüs, Filistin Devletinin tartışmasız başkentidir. İsrail’in Kudüs’ü haksız işgali ile ABD’nin imzaladığı anlaşma ve BMGK kararları hilafına, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması; Kudüs’ün kudsiyetini, tarihi statüsünü, uluslarası hukuku, uluslararası anlaşmaları ve BMGK kararlarını değiştirmez/değiştiremez, haksız işgali haklı kılmaz” ifadelerini kullandı.
 
ÖFKENİN NEDENİ
Filistin işgali 1948’den bu yana devam eden İsrail’e öfke ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Aralık 2017’de yaptığı açıklamayla daha da alevlendi.
 
ABD’nin 45’nci Başkanı, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan edip, büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacaklarını duyurmuştu.
 
TRUMP: KUDÜS İSRAİL’İN BAŞKENTİDİR TRUMP: KUDÜS İSRAİL’İN BAŞKENTİDİR
Uluslararası arenadan da tepki çeken bu karar, Türkiye saati ile 16:30’da hayata geçti. ABD yönetiminden yapılan resmi açıklamada elçiliğin açıldığı duyuruldu. Planlanan açılış töreni henüz gerçekleşmemiş olsa da muhtemel törene ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner de katılacak. Başkan Trump’ın ise telekonferans yoluyla törene katılması bekleniyor.
 
Arap Birliği ise Kudüs gündemiyle Çarşamba günü olağanüstü toplanma kararı aldı.
 
Kudüs’ün batısı 1948, Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs ise 1967’den bu yana İsrail işgali altında.