AB’de kritik gün 30 Ağustos

    0
    22

    30 Ağustos’ta düzenlenecek ve AB’deki tüm üst düzey görevlerde önümüzdeki beş yıl boyunca kimlerin bulunacağının belirlenmesi amaçlanan olağanüstü liderler zirvesinde, yalnızca AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın yerine geçecek isimlere karar verileceği bildirildi.
     
    Komisyon başkanlığına seçilen Jean-Claude Juncker’ın liderlerin Van Rompuy ve Ashton’ın yerine kimin geleceği konusunda karar vermeden, yeni komisyonun üyeleri üzerinde karar vermenin mümkün olmadığı görüşünde olduğu bildirildi.
     
    Zirvede bu üst düzey iki makamın sahipleri konusunda anlaşmaya varılırsa, Juncker’ın Eylül’ün ilk veya ikinci haftasında komisyon üyeleri ve görevlerinin listesini hazırlaması bekleniyor.
     
    Kaynaklara göre bunun sebebi, liderlerin Ashton’ın yerine İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini’nin getirilmemesi halinde Roma’nın Komisyon’a başka bir kişiyi aday gösterebilecek olması. Mogherini’nin Rusya konusunda tecrübesiz olması ve İtalya’nın geleneksel olarak Rusya’ya yakın tutumu sebebiyle, aralarında Polonya’nın da bulunduğu bazı ülkelere Mogheri’nin AB dışişlerinin başına getirilmesine karşı çıkıyor.
     
    Diplomasi kaynaklarına göre Mogherini’ye yalnızca Doğu Avrupa ülkelerinin karşı olduğunu söylemek de doğru değil, çünkü Fransa da ‘son derece kibar bir şekilde’ aynı tavrı aldı.

    Lüksemburg’un Eski Başbakanı’na yakın bir kaynak, “Sayın Juncker’ın aklında iki-üç senaryo var. Ancak bu konuda (Ashton’ın yerine kimin geçeceği) karar verilmeden önce bir karara varamaz” dedi.
    Juncker’in aynı zamanda önce komisyon üyelerinin bir listesini, daha sonra da komisyon üyelerinin özellikleriyle ilgili bir listeyi sunması bekleniyor.
     
    Ancak böyle bir strateji büyük olasılıkla, 16-17 Temmuz’da düzenlenen ve başarısız olan zirvede ‘resmi tam olarak görmek’ gerektiğini söyleyen bazı ülkelerin yaklaşımlarıyla çelişecek. Bu ülkeler, Komisyon’daki ‘kendi’ üyelerine hangi dosyaların verileceğini bilmeden en üst düzey iki görevle ilgili bir karar alınamayacağını söylemişti.

    Zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki görevle komisyon üyelerinin paylaştırılması arasında bir ‘bağlantı’ bulunduğunun ortaya çıktığını belirtmişti.
    Euractiv’e konuşan bir Doğu Avrupa ülkesinden üst düzey bir diplomat, yalnızca iki görev için aday belirleneceğini ve zirvenin başarılı olacağını düşünmediğini söyledi: “Diğer görev ve atamalarda, açıklanmasa bile bazı anlaşmalara varılması gerekir.”
     
    AB zirvelerini hazırlama görevi genelde Van Rompuy’a ait oluyor. Ancak liderlerin daha masaya otururken anlaşmaya varılamayacağını bildiği 16-17 Temmuz’daki zirveye iyi hazırlanılmamış olması Van Rompuy’a bazı ülkelerden sert eleştiriler gelmesine yol açmıştı. 30 Ağustos’ta düzenlenecek zirvenin hazırlık sürecine bu kez Juncker’ın de dahil olduğu bildirildi.
     
    Euractiv’in ulaştığı bilgiye göre Belçika hacrinde tüm ülkeler Komisyon’a aday gösterilmiş durumda.
     
    Gelecek Komisyon’da yalnızca dört kadının (İtalya’dan Mogherini, Bulgaristan’dan Kristalina Georgieva, Çek Cumhuriyeti’nden Vera Jourova, İsveç’ten Cecilia Malmstrom) yer alması bekleniyor. Şu andaki Avrupa Komisyonu’nda yedi kadın bulunuyor ve Avrupa Parlamentosu da cinsiyet dengesinin daha iyi sağlanması konusunda ısrar ediyor. Parlamento’yu yatıştırmaya çalışan Juncker, Avusturya’da yayımlanan Courier Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda kadın adaylara komisyon başkan yardımcılıkları ve önemli görevler vereceğini söyledi.

    Juncker’ın zirveye katılıp katılmayacağı ise henüz belli değil. AB temsilcileri zirveye hazırlık yapmak için 28 Ağustos’ta Coreper’de bir araya gelecek.