​ABD’den Kuzey Kore’ye yeni yaptırım

    0
    30

    ABD Başkanı Barack Obama ülkesinin, son dönemdeki nükleer denemeleri nedeniyle Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulamasını öngören kararnameyi imzaladı. Kuzey Kore son olarak dün, ABD’li öğrenciye 15 yıl kürek cezası vererek Washington yönetiminin büyük tepkisini çekmişti.

    Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore’nin uluslararası yükümlülüklerine uygun hareket edinceye kadar ABD’nin yaptırımlar uygulamaya devam edeceği belirtildi.

    Başkan Obama, Kongre’ye yaptırım kararına ilişkin gönderdiği mektupta, Pyongyang’ın ocak ve şubat aylarında uzun menzilli füzeyle uzaya uydu göndermesi ve nükleer bomba denemelerini hatırlatarak, Kuzey Kore’nin eylemlerinin “ABD ve müttefiklerini tehlikeye attığını” kaydetti.

    Obama mektubunda, “Yaptırım kararı, Kuzey Kore halkından ziyade Kuzey Kore yönetimini ve onun ABD ile diğerlerini tehdit eden eylemlerini hedef alıyor” ifadesini kullandı.

    Yeni yaptırımların Kuzey Kore’nin ulaşım, maden, enerji ve finans alanında hizmet sunan bireylerinin yanı sıra hükümet adına çalışan bireyleri, insan haklarını ihlal edenleri ve mevcut yaptırımları delenleri kapsadığı belirtildi.

    ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da toplamda 17 hükümet yetkilisi ve organizasyonun yanında Kuzey Kore’ye kitle imha silahları taşıdığı tespit edilen 20 geminin dolaşımına yasak getirildiği ifade edildi.

    Kuzey Kore 7 Şubat’ta uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlatmış, 6 Ocak’ta da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı.      

    ABD’Lİ ÖĞRENCİYE 15 YILLIK CEZA
    Öte yandan ABD yönetimi, Kuzey Kore’nin “yönetimi yıkma” girişiminde bulunduğu iddiasıyla 15 yıl kürek cezasına mahkum ettiği Amerikalı öğrencinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

    Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’a, günlük basın toplantısında Kuzey Kore Yüksek Mahkemesinin Virginia Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Otto Warmbier’e verdiği 15 yıl ağır iş cezası soruldu.

    Warmbier’in hapsedilmesine sebep olan iddiaların ABD’de veya dünyanın başka bir ülkesinde tutuklanma gerekçesi olamayacağını belirten Earnest, Kuzey Kore’nin tutuklanan ABD vatandaşlarının “siyasi amaçla” yapılmadığına dair açıklamalarına rağmen vatandaşlarının tutuklanışının bu amacın net pir parçası olduğunu vurguladı.

    Earnest, “Kuzey Kore yönetiminin Warmbier’i affetmesi, ayrıcalıklı kılması ve derhal serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

    Duruşmadan önce gazetecilere gözyaşları içinde açıklama yapan 21 yaşındaki Warmbier, tek suçunun, bir yakınının kilisesine asmak üzere istediği propaganda afişini çalmaya çalışmak olduğunu söylemişti.