ABD’den 3. Havalimanı için hibe

0
34

ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı, İstanbul’da yapılacak 3. Havalimanı’nın teknolojik altyapısında kullanılması için 1 milyon Dolarlık hibe vereceğini açıkladı.

Bugün imzalanan anlaşmaya göre 1 milyon Dolar ile hava trafiğini azaltacak sistemler kurulacak.

Bloomberg HT’ye konuşan USTDA Başkanı Leocadia Zak böyle bir projeye destek verdikleri için çok heyecanlı olduklarını söyledi. Zak “1 milyon Dolarlık hibemiz Amerikan şirketleri tarafından karşılanacak. Böylece 3. Havalimanı’nın daha sağlıklı ve çevreye duyarlı olmasını sağlayacağız” dedi.

USDTA’nın Boeing iştiraklerinden Colorado merkezli Jeppesen Sanderson’a sağlayacağı hibe, mega projeye teknik yardım sağlamak için kullanılacak. 

HAVA TRAFİĞİNDE SERT ARTIŞ
İstanbul’un yolcu trafiği 2002’den bu yana yüzde 438 arttı. 3. Havalimanı’nın yıllık 150 milyon yolcuyu ağırlaması bekleniyor. 

İlk etabının 2018’de tamamlanması beklenen havalimanının İstanbul’daki hava trafiğini ciddi ölçüde artırması bekleniyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesini 5 Mayıs 2013’te 22 milyar 152 milyon Euro’luk teklifle Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’ye yoğun yatırım yaparken, USTDA bölgede daha küçük çaplı hibeler veriyor. EBRD 2015’te en fazla yatırımı 1,9 milyar Euro ile Türkiye’de yaparken, 6 şirketten de hisse alımı gerçekleştirmişti.

USTDA Türkiye’de daha çok yenilenebilir enerji alanında hibe sağlıyor.