ABD’de tüketici güveni 14 ayın dibinde

    0
    22

    ABD’de Tüketici Güven Endeksi kasımda 90,4 ile son 14 ayın en düşük seviyesine geriledi.

    ABD’de tüketici eğilimlerini ölçen Conference Board’un bugün açıklanan verilerine göre, Tüketici Güven Endeksi kasımda önceki aya kıyasla 8,7 puan azalarak 90,4 oldu. Bu sonuçla son 14 ayın en düşük seviyesini kaydeden endekse ilişkin piyasa beklentisi 99,5 düzeyindeydi.

    Bu arada, ekim ayı Tüketici Güven Endeksi de 97,6’dan 99,1’e revize edildi. Endeks, eylülde ise 102,6 ile son 8 yılın en yüksek seviyelerinden birini kaydetmişti. 

    Conference Board’un ekonomik göstergelerden sorumlu direktörü Lynn Franco, kasımda beklentileri karşılamayan endekse ilişkin, “Tüketici güvenindeki düşüşün ana nedeni iş gücü piyasasına ilişkin beklentilerin kötüleşmesiydi. Diğer taraftan, tüketicilerin mevcut şartlara yönelik değerlendirmesi karışıktı. Tüketiciler, 2016’ya doğru ilerlerken, iş gücü piyasasına karşı daha temkinli ve ekonomik şartların biraz değişmesini bekliyor” açıklamasını yaptı. 

    Analistler de tüketici güveninde iki aydır süren düşüşü zayıflayan küresel şartlara dayandırırken, bunun ABD ekonomisinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan tüketici harcamalarını kısıtlayabileceği öngörsünde bulunuyor. 
    Bu arada, ABD’de açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisini takiben güne düşüşle başlayan New York borsasında endeksler, tüketici güveninin ardından satış ağırlıklı seyrine devam ediyor.

    ABD’nin üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisi, beklentiler paralelinde yüzde 1,5’den yüzde 2,1’e revize edilmişti.