ABD’de TÜFE beklentinin altında

0
31

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta aylık yüzde 0,4 artarak beklentilerin altında gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise yüzde 0,1 ile son 6 ayın en düşük artışını gösterdi. 

ABD Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre TÜFE, mayısta aylık bazda yüzde 0,4 yükselirken, yıllık bazda ise değişmedi. Bu sonuçla, aylık artışını 4. aya taşıyan TÜFE’ye ilişkin mayıs beklentisi aylık yüzde 0,5 artış yönündeydi. 

Beklentilerin altında kalan TÜFE’de benzin fiyatlarının yüzde 10,4 artması önemli rol oynadı. Gıda fiyatlarının ise nisandan sonra mayısta da sabit kalması dikkati çekti.

Veriler, ayrıca fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek TÜFE’nin mayısta aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 1,7 ile beklentilerin altında arttığını ortaya koydu. Bu sonuçla, aralık 2014’ten bu yana en düşük artışı kaydeden TÜFE’nin mayısta aylık yüzde 0,2 artması bekleniyordu. 

Ekonomistler mayıs ayı enflasyon verilerini, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüzde 2’lik enflasyon hedefine yaklaşmasının uzun süre alabileceği şeklinde değerlendiriyor. 

Fed, dün güncellenen ekonomik tahminlerinde bu yıla ilişkin enflasyon beklentisi ise revize etmeyerek, yüzde 0,6 ila 0,8 aralığında bırakmıştı. 

Fed Başkanı Janet Yellen ise düzenlediği basın toplantısında enflasyon hedeflerinde kısmi ilerleme sağlandığını ve bunda enerji fiyatlarının istikrar kazanmasının önemli rol oynadığını dile getirmişti.