ABD’de perakende satışlar beklentiye paralel arttı

    0
    31

     ABD’de Eylül ayında perakende satışlar beklentilere paralel artış gösterdi.
       
    ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, perakende satışlar yüzde 0,6 arttı. Piyasaların beklentisi de yüzde 0,6 artış olacağı yönündeydi.
       
    Çekirdek olarak kabul edilen otomobil hariç perakende satışlar yüzde 0,5 arttı. Analistler satışlarda yüzde 0,4 artış olacağını düşünüyorlardı.
       
    Perakende satışlar yıllık bazda yüzde 2,7, çekirdek perakende satışlar yüzde 2,7 arttı.
       
    Aynı ayda benzin satışları yüzde 2,4, otomobil ve benzin hariç satışlar yüzde 0,3, sadece benzin hariç satışlar yüzde 0,5 artışgösterdi.
       
    Perakende satışlar, ABD’de ekonomik aktivitenin üçte ikisini oluşturduğu için ekonomiye yön verilirken yakından takip edilen veri konumunda bulunuyor.

    ÜRETİCİ FİYATLARI
     ABD’de Eylül ayında üretici fiyatları beklentilerin üzerinde geldi.
       
    ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları yüzde 0,3 arttı. Piyasada beklenti yüzde 0,2 artış olacağı yönündeydi. 
       
    Gıda ve enerji fiyatları hariç olarak hesaplanan çekirdek üretici fiyatları bir önceki yüzde 0,2 arttı. Analistler çekirdek ÜFE’nin yüzde 0,1 artacağını tahmin ediyordu.
       
    Yıllık bazda üretici fiyatları yüzde 0,7, çekirdek üretici fiyatları yüzde 1,2 artış gösterdi. Analistlerin beklentisi üretici fiyatlarının yüzde 0,6, çekirdek üretici fiyatlarının yüzde 1,2 artacağı yönündeydi.