​ABD’de çekirdek enflasyon beklentinin üzerinde

0
55

ABD’de enflasyon yüzde 0,1 ile beklentilere paralel gelirken, çekirdek enflasyon yüzde 0,3 ile beklentilerin üzerinde geldi.

ABD Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ülkede tüketici fiyatları yüzde 0,1 yükseldi. Analistler de yüzde 0,1 artış olacağı yönünde görüş belirtmişlerdi.

Gıda ve enerji fiyatlarının ayrı tutulduğu çekirdek enflasyon ise yüzde 0,3 arttı. Analistlerin çekirdek enflasyon beklentisi yüzde 0,2 artış olacağı yönündeydi. Çekirdek fiyatlar aylık bazda 2013 Ocak’tan bu yana en yüksek artışını gösterdi.

Yıllık bazda bakıldığında ise TÜFE yüzde 0,2 gerileri, çekirdek TÜFE yüzde 1,8 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE’de yüzde 0,2 düşeceği, çekirdek TÜFE’de yüzde 1,7 artış olacağı yönündeydi.

Aynı ayda ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 1,3 gerilerken, yıllık yüzde 19,4 düşüş gösterdi. Gıda fiyatlarında aylık değişim olmazken, yıllık 2,0 artış oldu. Yeni araç fiyatlarının aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 0,8 artış gösterdiği ayda elektrik fiyatları aylık değişmedi, yıllık yüzde 3,8 arttı. Ülkede reel kazançlar ise değişim göstermedi.