ABD sigortacılık sektöründe 54 milyar dolarlık birleşme

    0
    34

    Fortune.com’da yer alan habere göre Cigna, Express Scripts Holding’i 54 milyar dolara satın almak için anlaştı.
    Bu satın alma ABD’de hem sigortacılar hem de işverenler için reçeteli ilaç programları düzenleyen sektör açısından ciddi bir sarsıntı anlamına geliyor. Ülkede 100 milyonu aşkın kişinin ilaç reçetelerini yöneten Express Scripts ve rakipleri, bazı ilaçları kapsam dışı tutmak ya da pahalı tedaviler için yüksek ücretler talep etmek gibi taktiklerle maliyet kontrolünde gittikçe daha agresif hale geliyorlar.
    ABD’de son yıllarda ilaçların aşırı pahalı olduğu yönündeki eleştiriler artmış durumda; eczacılık endüstrisi ilaçlara uyguladıkları indirimlerin sigorta şirketleri tarafından müşterilerine yansıtılmadığından şikâyet ederken, Beyaz Saray da bu tür şirketleri pazar gücünü kötüye kullanmak ve sözleşmelerini şeffaf hale getirmemekle eleştiriyor.
    Express Scripts en büyük müşterisi Anthem’i kaybedeceği için ciddi bir sarsıntı yaşıyor. Sağlık sigorta şirketi Anthem geçen yıl yaptığı açıklamada, Express Scripts’i milyarlarca dolarlık faturalar düzenlemekle suçlayarak, bundan böyle kendi ilaç ödeme birimini kuracağını bildirmişti.  
    Anthem’in 2019 yılında ayrılacak olması sağlık endüstrisindeki konsolidasyon sürecinde Express Scripts üzerinde baskı oluşturdu.
    Aralık ayında da ABD’de CVS Health 67,5 milyar dolarlık bir anlaşmayla Aetna’yla birleşme kararı almıştı.