ABD küresel ekonomiye katkıda açık ara önde

    0
    32

    ABD ila Çin arasındaki ekonomik rekabet ve Çin’in ABD’yi geride bırakacağı söylemleri hız kazanırken, ABD’nin her şeye rağmen küresel GSYİH üretiminde güçlü bir konuma sahip olduğu görülüyor.

    GSYİH bazında yapılan ölçümlerde ABD ekonomisi 18,04 trilyon dolarlık bir üretimle açık ara önde. ABD’nin en büyük rakibi Çin ise 11 trilyon dolarlık bir rakamla ikinci sırada. Japonya ise 4,38 trilyon dolar tutarındaki GSYİH’siyle epey arkada kalıyor.

    Howmuch.net’in hesaplamasına göre, ABD küresel ekonominin hemen hemen dörtte birini karşılıyor (% 24.32). Bu oran Çin’in yüzde 14,84’lük oranına göre yaklaşık 10 puan fazla.

    Bir başka hesaplamaya göre, ABD ekonomisi kabaca, Çin’in arkasından gelen sekiz büyük ülkenin toplam GSYİH’sine eşdeğer; bu ülkeler Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Hindistan, İtalya, Brezilya ve Kanada olarak sıralanıyor.

    Bununla birlikte, bölgesel bazda bakıldığında Asya lider konumunda. Kıtanın dünya GSYİH’sine katkısı yüzde 33,84.

    HowMuch.net’ten Raul Amoros, Asya’nın Çin, Japonya ve Güney Kore’yle hemen hemen ABD’nin GSYİH’si kadar bir üretim gerçekleştirdiğini söylüyor.

    Avrupa ise yüzde 21,37 oranındaki katkıyla ABD ve Asya’nın arkasından geliyor.
     
    Türkiye’nin payı yüzde 0,97
    Türkiye ise global GSYİH’de yüzde 1’e bile ulaşamayan bir paya sahip. Gelişmiş ülkelerle bir karşılaştırma yapmak gerekirse Almanya’nın payı yüzde 4,54; Fransa’nın yüzde 3,26; Japonya’nın yüzde 5,91; Kanada’nın yüzde 2,09; Rusya’nınki ise yüzde 1,8. Son yıllarda hızla gelişen ekonomisiyle dikkat çeken Hindistan’ınki ise yüzde 2,83.