AB bankalarının karı vergi cennetlerinden

    0
    34

    İngiltere menşeli sivil toplum kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre, AB bünyesindeki en büyük yirmi banka karını Lüksemburg, İrlanda, Hong Kong gibi vergi cennetlerinden elde ediyor.

    “Le Figaro” gazetesinde yer alan haberde, Oxfam’ın bulguları doğrultusunda 2015 yılında söz konusu bankaların kârlarının dörtte birine denk düşen 25 milyar euro’yu “vergi cenneti” olarak adlandırılan ülkelerde elde ettikleri kaydediliyor. Yine Oxfam’ın raporuna göre, söz konusu bankalar cirolarının yalnızca yüzde 12’sini, personelinin ise yüzde 7’sini deklare ediyor.  Hatta bu bankalardan bazılarının vergi cennetlerine hiç çalışanı bile yok.

    Bankaların gözde vergi cennetlerinden olan İrlanda’da hatta beş banka-İngiliz RBS, Fransız Societe Generale, İtalyan UniCredit ve İspanyol bankalar Santander ve BBVA-“yüzde 100’ün üzerinde bir kâr artışına tanık oldu ve bu rakamlar da cirolarının çok çok üzerinde.”

    Fransa’nın önde gelen beş bankası BNP Paribas, BPCE, Credit Agricole, Credit Mutuel-CIC ve Societe Generale ise “vergi cennetlerinde 5,5 milyar euro tutarında kâr elde ettiklerini” açıkladı. Bu bankalardan dördü aynı zamanda Cayman Adaları’nda da varlık gösteriyor; hiçbir personelin bulunmadığı bu adalarda elde edilen kâr ise 174 milyon euro.