85 madenci açlık grevine başladı

0
33

Kilimli ilçesinde faaliyet yapan Deka Madencilik ile Balçın Madencilik’e ‘Paralel Devlet Yapılanması’ iddiasıyla yürütülen soruşturması kapsamında kayyum atandı. TTK’nın (Türkiye Taşkömürü Kurumu) kiracısı konumundaki Deka’da 130, Balçın’da ise toplam 115 madenci çalışıyor. İşçiler, yaklaşık 4 aydır maaşlarını alamadıklarını belirtiyor.

Madenciler en son geçen çarşamba kent merkezinde bir iş merkezinin çatısına çıkarak eylem yaptı. Buradan valiliğe seslendi. Emniyet müdürü devreye girerek eylemi bitirdi. Kayyumla görüşüleceği, madencilerin sorunlarının çözüleceği belirtildi. Ancak olmadı.

İki gün önce madenciler yeni bir eylem kararı aldı. Deka’daki madenciler, yıllardır çalıştıkları madene girerek kendilerini kapattı. Açlık grevi yaptıklarını açıkladı. İki madenci şimdiden fenalaştı. Baygın şekilde dışarıya çıkarıldı. Hastaneye kaldırıldı. Diğer madenciler halen ocakta eylemlerine devam ediyor. Aileler ise madenin ağzında gergin bir bekleyiş içinde…

Düşene kadar madendeyiz 
Hürriyet’in ulaştığı eylemdeki madencilerden Serkan Demir şunları anlattı: “2016 Ocak’tan bu yana sadece bir maaş alabildik. 9 Mayıs’ta bize kayyum atandı. İşimiz durduruldu. Kimse bize sahip çıkmıyor. Madendeki ikinci günümüz. Ben şu anda nefesliğe çıktım. 

Diğerleri hepsi içeride. Tam 85 kişiyiz. Aslında tüm işçiler katılacaktı. Ancak daha sonra polis geldi. Köylerden gelenler madene giremedi.”

Açlık grevinde olduğunu anlatan Demir, şöyle devam etti: “Ocağın havalandırması şu anda iyi. Ancak geceleri çok soğuk oluyor. Ailelerimiz de yukarıda ocağın ağzında bekliyor. Oraya yaklaşmasını engelliyorlar. Eylemimizi, hak ettiklerimizi alana kadar sürdüreceğiz. 10 yıldır madendeyim. Buradaki arkadaşların çoğu da 5-15 yıldır burada çalışıyor. Bu bir açlık grevi. Suyumuzu içiyoruz. Ancak fenalaşan arkadaşlarımız oldu. İki kişiyi dışarı çıkardık. Düşene kadar buradayız…”

Deka Madencilik’te çalışan 115 işçinin temsilcisi Cemal Akın ise şunları söyledi: “Balçın’daki arkadaşlarımıza destek için madenin ağzına geldik. Bir geceyi madende geçirdiler. Polis kimseyi almıyor. Biz de giremiyoruz. Dışarıdan destek veriyoruz. 4 Nisan’dan bu yana çalışmadıklarını anlatan Akın yaşadıkları süreci şöyle özetledi: ”3 Nisan’a kadar ücret alamayınca 4 Nisan işi feshettik. Maaşları alana kadar çalışmayacağımızı” söyledik. 13 Nisan’da da kayyum geldi. Aynı süreç devam ediyor.”