29 Kasım AB-Türkiye ilişkilerinde hayati bir gün olacak

    0
    26

    AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, bugünkü zirvede alınacak kararların uygulanması durumunda, “29 Kasım’ın AB-Türkiye ilişkileri açısından hayati bir gün olacağını” söyledi.

    Tusk, AB-Türkiye Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, toplantının AB ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Anlaşacağımız metin tamamen uygulanırsa, 29 Kasım AB-Türkiye ilişkileri açısından hayati bir gün olacak” dedi.  Sığınmacı krizinin ele alınmasının aciliyetine değinen Tusk, Avrupa ülkelerine çoğu Türkiye üzerinden 2015 yılı içerisinde çok sayıda sığınmacının yasadışı yollardan girdiğini vurguladı.

    Bunlardan bazılarının savaştan kaçtığını, bazılarının ekonomik gerekçelerle Avrupa’yı tercih ettiğini kaydeden Tusk, Paris saldırılarına atıfta bulunarak, “Birkaçı ise AB değerlerini yok etmeyi istiyor” dedi. 

    Türkiye’nin 2 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve bu noktada yükün paylaşılması gerektiğini söyleyen Tusk, AB olarak Türkiye’deki ve bölgedeki sığınmacılara destek sağlayacaklarını ifade etti. Konsey Başkanı Tusk, bugünkü zirveyle, yasadışı göçü durdurmayı, Türkiye’ye vize serbestisi konusundaki desteği artırmayı amaçladıklarını vurguladı.