‘2018’de BES’teki katılımcıların yüzde 15’i faizsiz fonları tercih edecek’

0
28

Albaraka Türk ve Kuveyt Türk’ün ortaklığı ile kurulan Katılım Emeklilik’in Genel Müdürü Ayhan Sincek, “2018’de BES’teki katılımcıların yüzde 15’inin faizsiz fonları tercih edeceği ve katılımcı sayısının 1,5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor” dedi.
 
Katılım Emeklilik’in sektördeki ilk 6 ayını değerlendirmek üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Sincek, fon büyüklüğünde 52 milyon liraya ulaştıklarını, hayat sigortaları tarafında ise yılı 10 bin sigorta poliçesi ve 9,5 milyon lira prim üretimi ile kapattıklarını kaydetti.
 
Bu yıl 100 bin yeni katılımcıya ve 200 milyon lirayı aşan fon büyüklüğüne ulaşmayı planladıklarını anlatan Sincek, BES kurulduğundan bu yana 11 yılda toplam katılımcı sayısının 5 milyon 200 bine çıktığını ifade etti.
 
Hükümetin hazırladığı torba yasada katılım sigortacılığı tanımı olduğunu anımsatan Sincek, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Aslında bütün sektör, mevzuat tarafında da katılım sigortacılığı ile tanışıyor olacak. Faizsiz fonların sayısı da bizimle birlikte artış gösterdi. 37 tane faizsiz fon mevcut. Fonlardaki katılımcı sayısı 450 bin civarında. BES katılımcısı faizsiz fonları kullanıyor ama sadece devlet katkısı tarafındaki katılım esaslı faizsiz fonu kullanan müşteri sayısı 315 binler civarında. Bizim şu anki mevcut 42 bin sözleşmemiz ile halihazırdaki 315 binlik pastada yüzde 13-14’lük bir payımız var. Fon büyüklüğümüz şubat sonu itibariyle 70 milyon lirayı aştı.”      
 
“Hayat sigortası prim üretimi yılı 3,2 milyar lira ile kapattı” 
Sincek, hayat sigortası prim üretiminin yılı 3,2 milyar lira ile kapattığını, bu yıl kredilerde bankalar tarafında yüzde 15’lik bir büyüme beklentisi olduğu için, hayat primlerinin de yüzde 15 civarında büyüyebileceğini söyledi.
 
Bireysel emeklilik tarafında da faizsiz fonlara talebin her geçen gün arttığına işaret eden Sincek, “2018’de BES’teki katılımcıların yüzde 15’inin faizsiz fonları tercih edeceği ve katılımcı sayısının 1,5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor” dedi.
 
2015 için sektördeki büyümeye paralel faizsiz sigortacılık ürünlerine ilginin artacağını düşündüğünü vurgulayan Sincek, şunları kaydetti:
 
“Bizim satışlarımızın da kısa zamanda büyük bir ivme kazanması bunu doğrular nitelikte. Uzun vadeli hedefler için BES oldukça iyi bir seçim. Kısa vadeli hedefleriniz içinse birikimli hayat sigortalarında devletin katılımcılara sağladığı yüzde 17,5’lik teşvik var. Bu da gelecekte hayat sigortasına katılımların artacağını gösteriyor.”
 
“Katılım sigortacılığında yeni oyuncular gelebilir”
 Sincek, toplantıdan sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
 
Kamunun katılım bankası kurmasının sektörü nasıl etkileyeceğine yönelik bir soru üzerine Sincek, “Bu bence kesinlikle pastayı büyütür. Katılım bankalarının toplamdaki payı yüzde 6’lar civarında. Kamunun da giriyor olması ve geniş bir dağıtım ağına sahip olmaları, bu yüzde 6’lık katılım bankacılığı payını kesinlikle yükseltecektir. Katılım sigortacılığında da yeni oyuncular gelebilir. Bireysel emeklilik tarafında fonların zaten daha iyi büyüyeceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
Sincek, diğer katılım bankalarının arzu ederlerse kendileri ile çalışabileceğini ya da özel ürün tasarlayabileceğini vurguladı.
 
Katılım konusuna girmek istemeyen bankalara acentelik verip vermeyecekleri yönündeki bir soru üzerine ise Sincek, şunları kaydetti:
 
“Başka bir katılım bankası bizimle çalışmak isterse buna evet, sıcağız. Biz de bir teklifte bulunduk, değerlendirildi. Kabul edilmedi, olabilir. Bundan sonra kurulacak katılım bankaları çalışmak isterse tabii ki değerlendiririz. Teklifte bulunduğumuz banka Türkiye Finans.”
 
Sincek, katılım sigortacılığı denildiğinde işin matematiğinin her iki tarafta da aynı olduğunu, ama işin fıkıh boyutunda danışma kurulunun devreye girdiğini, oradan onay alınması gerektiğini kaydetti.
 
Ziraat Emeklilik’in kendileriyle fikir alışverişinde bulunduğunu anlatan Sincek, “Yeni bir şirket olarak değil, ama ürün tasarladıklarını biliyoruz” dedi.
 
BES’in her yıl devlet katkısı ile katılımcı sayısını ortalama 1 milyon artırdığını aktaran Sincek, devletin desteği sürdüğü sürece sektörün büyüyeceğini dile getirdi.
 
Sincek, 2018 yılında sektörün 7-8 milyon katılımcıya ulaşmasını beklediklerini bildirdi.
 
Katılım Emeklilik olarak dünyadaki İslami sigortacılık yöntemi olan tekâfül uygulamalarından bir farkları olmadığını vurgulayan Sincek, “Farkımız, mevzuatı olmadığı için sigortalılar adına açıklanması gereken bir tablo var. Ürünün aktüeryası, matematiği, fiyatlaması aynı. Ama katılım dediğiniz zaman işin içine manevi tarafta fıkıh boyutu giriyor. Biz bunun uzmanları değiliz, bu konuda danışma kurulumuz ile oturup karar veriyoruz” şeklinde konuştu.
 
Katılım sigortacılığı diye bir dernek kurduklarını anımsatan Sincek, şirket sayıları artarsa ileride bir birlik kurabileceklerinin altını çizdi.
 
Sincek, koydukları hedeflere 4-5 yılda ulaşmaları halinde planları içerisinde halka arzın olduğunu da sözlerine ekledi.