2017 yılında yıldızı parlayacak hisseler

0
150

“Hisseler 2017 yılına dip seviyelerde giriyor” diyen analist ve dealerlar, bu yıl borsanın kazandırma potansiyelinin yüksekliğine vurgu yapıyor. Bu nedenle de hisse alımı için zamanlamanın uygun olduğunu düşünüyorlar. İsviçreli yatırım bankası UBS de Türkiye piyasalarının son derece ucuz olduğunu ve kötü geçen bir yılın ardından 2017 yılında piyasanın normalleşeceğini söylüyor. Yabancıların yönelimine bakıldığında da borsadaki yüzde 62’lik paylarını dip seviyelerden artırmaya başladıklarını görüyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaşanan olağanüstü gelişmelere rağmen BIST 100 Endeksi 70 bin seviyesinin altında kalıcı bir düşüş yaşamadı. Darbe girişimi, üst üste zirve yapan dolar kuru, yabancıların paylarının dip seviyelere gerilemesi bile hisse senetlerinde uzun vadeli desteklerden alımların gelmesine engel olamadı. 15 Aralık gününe

Joseph Piotroski kimdir?
Joseph Piotroski, bir değer yatırım gurusudur. 2000 yılında Chicago Enstitüsü Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak kariyerine başladı. “Değer Yatırım: Kazanan ve Kaybeden Hisseleri Ayırmak için Tarihsel Finansal Tablo Bilgilerinin Kullanımı” başlıklı makalesi ile dikkatleri çekti. Önerdiği dokuz kriter ile S&P 500’ün kazancının üzerinde getiri hedefini yakaladı. Muhasebe tabanlı hisse seçim modelini ortaya koydu. Piotroski bulguları SmartMoney gibi büyük mali yayınlarda kullanıldı. Halen Stanford Üniversitesi Graduate School’da muhasebe dersleri veriyor.
 

gelindiğinde ise endeksin değer artışı ortalama yüzde sekizi buldu.

Yatırım araçları içerisinde en fazla değer kazanan, yüzde 28’lik getiri ile Cumhuriyet altını olurken onu yüzde 20’lik getiri ile ABD Doları takip etti. Gösterge faizi ve mevduatın getirisi ise yüzde 9 oldu. Bununla birlikte borsada getirilerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Ancak Fortune Türkiye’nin yıldız hisseleri daha önce olduğu gibi geçen yıl da yatırımcısına kazandırdı. 15 Aralık itibariyle Fortune Türkiye için oluşturduğumuz “Yılın Yıldız Hisseleri” yatırımcısına endeksin üzerinde kazandırdı. Listede yer alan faaliyet etkinliği yüksek şirketlerin performansının yüzde 17’lere vardığını görebiliyoruz. Aralık 2016’da belirlediğimiz kriterlere göre listelenen sekiz hisseyi alarak yıl boyunca dokunmadan ellerinde tutanlar yüzde 10,54 oranında getiri elde etti. Bu hisseleri Joseph Piotroski’nin modeline uygun şekilde her ay güncelleyenlerin getirisiyse yüzde 22’ye çıktı.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yıldız hisseleri tespit ederken finansal tabloları ayıklayarak değer yatırım stratejileri gurusu Profesör Joseph Piotroski’nin dokuz kriterinden yola çıkarak modeli BIST 100 Endeksi’ne uyguladık. Söz konusu kriterleri QPS (Queenstocks Portfolio Selection) ile test ederek 2017 yılı için kullandık ve bu şekilde yeni listeyi oluşturduk. Bu yılın yıldız hisseleri de 17 farklı kriter ve beş farklı kategoriye göre belirlenerek tespit edildi.
 
ÖNE ÇIKAN 9 HİSSE
Önerileriyle S&P 500’ün getirisinin üzerine çıkan Profesör Joseph Piotroski, söz konusu başarıyı, belirlediği dokuz kriter üzerinden sağladı. Biz de aynı kriterleri, BIST 100 Endeksi’ne uygularken kriter sayısını 17’ye çıkardık. Modeli endeksteki sanayi hisselerine uyguladığımızda “Yılın Yıldız Hisseleri” de ortaya çıkmış oldu. BIST 100’deki sanayi şirketleri baz alınarak yaptığımız çalışmada listeye giren firmaların otomotiv, otomotiv yan sanayii, dayanıklı tüketim, savunma, cam, perakende ticaret ve sağlık sektörlerinde yer aldığı görülüyor. Joseph Piotroski’nin BIST 100 Endeksi’ne uyguladığımız modeline göre bu yıl kriterleri sağlayabilen dokuz hisse bulunuyor. İşte dokuz yıldız hisse…
 
TRAKYA CAM PAZARDAKİ YERİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Enflasyonun üzerinde büyüyen Trakya Cam, yatırımcısına temettü ödeyen şirketlerden biri. Fiyat/kazanç oranı 5,36 seviyesinde olan hisse fiyat çarpanları ile öne çıkıyor. Hisseler 5 Kasım 1990 yılından bu yana borsada işlem görüyor. İlk işlem gününden bu yana getirisi dolar bazında yüzde 296. Şeker Yatırım, aralık ayının başında yaptığı değerlendirmede, 3 TL olan hedef fiyatını ve “al” önerisini koruyor. Şirket son olarak Avrupa düz cam pazarındaki yerini daha da güçlendirmek amacıyla, ekim ayında İtalya’da Sangalli Porto Nogaro firmasını satın aldı.

ECZACIBAŞI İLAÇ TEKNOLOJİK İÇERİKLİ ÜRÜNLER GELİŞTİRECEK
Geçtiğimiz yıl da listede bulunan Eczacıbaşı ilaç, bu yıl da parlak hisselerinden biri olmaya aday. Aracı kurumlar hisse için yüzde 10 getiri öngörüyor. Defter değeri 0,77 olan şirketin 2016’da getirisi yüzde 64,56 oldu. Firma, yaptığı çalışmalarla gerek kendisi gerekse nükleer tıp alanında faaliyet gösteren diğer kuruluşlar için ileri teknoloji içerikli ürünler geliştirmeyi hedefliyor. Şirketin performansını artırabilmesi için maliyetlerini daha verimli çalışarak düşürebilmesi önemli. Yabancı yatırımcı ekim ve kasım aylarında hissede satış yaptı. Bununla birlikte 2016’nın ilk gününe göre payını 3 puan artırdı ve yüzde 30,83’e çıkardı.   
 
ARÇELİK SEKTÖRÜN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ
Geçtiğimiz yıl yatırımcısına yüzde 51,67 oranında kazandıran Arçelik’in fiyat/kazanç oranı 10,95 seviyesinde ve ortalamalarda bulunuyor. Yabancılar hissede 2016 yılı ocak-kasım döneminde 18 milyon 245 bin dolarlık alım gerçekleştirirken halka açık kısmın yüzde 82’sine sahipler. Hisse başına kâr 1,9 seviyesinde ve aracı kurumların ortalama getiri tahmini de yüzde 7,57 seviyesinde. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Arçelik’in uluslararası yatırımları ile küresel pozisyonunu güçlendirdiğini belirtiyor. Şirket 2016’nın ilk dokuz ayında iç pazarda sektörün üzerinde büyürken dışarıda da kazanımlarını sürdürdü.
 
KORDSA GLOBAL YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLARLA BÜYÜMEK İSTİYOR
Kordsa Global 2016 yılında yatırımcısına yüzde 47,06 oranında kazandırdı. Fiyat/kazanç oranı 8,60 seviyesinde bulunuyor. Yabancılar hissede ocak-kasım döneminde 17 milyon 268 bin dolarlık alım yaparken halka açık kısmın yüzde 43’üne sahip. Hisse başına kâr 0,76 seviyesinde ve aracı kurumların ortalama tahmini de yüzde 6 seviyesinde bulunuyor. Kordsa CEO’su Cenk Alper, TİM’in düzenlediği İnovasyon Haftası’nda katıldığı panelde, kompozit teknolojilerinin Ar-Ge ve üretim süreçlerine yenilikçi bir yaklaşım getirdiğini belirtti.
 
ASELSAN’DA AĞUSTOSTAN BU YANA ALIYORLAR
Aselsan 2016 yılında yatırımcısına yüzde 36,19 oranında kazandırdı. Fiyat/kazanç oranının 25,08 seviyesinde bulunması aynı zamanda yatırımcı ilgisinin güçlü olduğunu gösteriyor. Yıl içinde ağırlıklı olarak satış yönlü işlemlerde bulunan yabancılar, ağustos ayından bu yana alımda bulunuyor. Hisselerin yüzde 54’ü yabancılarda. Ağırlıklı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik üretimde bulunan firma, 16 Aralık günü yaptığı anlaşma ile Silah Tespit Radarı projesinin tedarikini yerine getirecek. Anlaşmanın tutarı ise 176,8 milyon dolar olarak açıklandı.
 
TÜRK TRAKTÖR DESTEK SEVİYELERİNDE
Uzun vadede yükselen bir kanal içinde hareket eden Türk Traktör, geçtiğimiz ağustos ayından bu yana düzeltme hareketinde bulunuyor. Güçlü satışlar gelmediği taktirde teknik olarak fiyatın 71,10 TL’nin altına kayması beklenmiyor. Yüzde 74’ü yabancılarda bulunan Türk Traktör’ün hisse başına kârı 6,66 seviyesinde. Aracı kurumların ortalama tahmini ise yüzde 25,53 seviyesinde bulunuyor. Yatırım Finansman aralık ayında Türk Traktör’ü model portföyüne ekledi. Gerekçe olarak da yüksek seyreden iç talebi ve şirketin yüksek temettü verimliliğini işaret etti.

VESTEL BEYAZ EŞYA YENİ YATIRIM İÇİN ARSA ALDI
Vestel Beyaz Eşya, yaklaşık iki yıldır geniş bir marjda yatay seyrediyor. Hisse son olarak ekim ayında en yüksek 13,96 TL’yi test etti ve ardından geriledi. Hissenin içinde bulunduğu yatay trendi yukarı yönlü kırabilmesi için kârlı yapısını artırarak sürdürebilmesi önemli. Artan kârlılık yatırımcının hisseye olan ilgisini güçlendirebilecektir. Öte yandan Vestel Beyaz Eşya gelirlerini artırabilmek için yatırıma gidiyor. Bu amaçla Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 32,5 milyon TL’ye toplamda 81 bin metrekarelik bir arsa aldı ve tahsis işlemi tamamlandı. Söz konusu yerde kurutma ve çamaşır makineleri fabrikaları yapılacak.
 
FORD OTOSAN SEKTÖRÜN ÖNCÜSÜ
Sektörünün öncü firmalarından Ford Otosan, uzun süre gerçekleştirdiği çıkışın ardından Nisan 2016’dan itibaren düzeltme hareketi yaşadı. Şirket satışlarının ağırlıklı kısmını yurt dışına gerçekleştiriyor. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, şirketin otomotiv sektöründeki yurtdışı satışlarının yaklaşık yüzde 24’ünü tek başına gerçekleştirdiğini, cirosunun da yaklaşık yüzde 69’unu ihracattan elde ettiğini belirtiyor. Çakıroğlu, Tofaş ve Ford Otosan’ın başarılı performansının da katkısıyla yılın ilk dokuz ayında otomotiv ihracatındaki paylarını yüzde 43’ten yüzde 48’e yükselttiklerini dile getirdi.
 
BİM’DE BEKLENTİLER YÜKSELDİ
Borsaya geldiği 2005 yılından bu yana hep kazandıran BİM, geçtiğimiz yılı dinlenerek geçirdi. Hisse, 2016’da yine çıksa da sonrasında gelen düzeltme ile birlikte yılın ilk gün fiyatlarına döndü. Yaşanan düşüşte yabancı satışları etkili olurken gelinen fiyatlar güçlü destek seviyelerine denk geliyor. Hissenin halka açık kısmının yüzde 61,70’i yabancılarda bulunuyor. Goldman Sachs, 14 Aralık’ta yaptığı değerlendirmede BİM için hedef fiyatını 59,6 TL’den 63,7 TL’ye yükseltti ve “al” önerisi verdi. Aracı kurumların hisse için getiri beklentisi ise yüzde 12 seviyesinde bulunuyor.
 

2017 yılında yıldızı parlayacak hisseler
Veriler 15 Aralık itibariyledir.  

2017 yılında öne çıkan şirketler bir değer yatırım gurusu olan Joseph Piotroski’nin F Skoru modelinin BIST 100’e uygulanması ile oluşturulmuştur. Piotroski, tarafından oluşturulan F skoru, her biri 1 puanı temsil eden 9 kriterden oluşmakta ve toplamda 0 ile 9 arasında bir değer alarak firmaları güçlü ve zayıf değer hisseleri olarak sıralamaktadır. Sıfıra yaklaşan F skoru zayıf değer hisselerini, dokuza yaklaşan F skoru ise güçlü değer hisselerini göstermektedir. Bu kriterler, şirketin kârlılığını, finansal riskini ve faaliyet etkinliğini ölçmeye yöneliktir. Piotroski’nin F skor tablosu 3 ana grup ve toplam 9 kriterden oluşmaktadır: Hisse senetleri her bir koşulu sağlarsa 1 sağlayamazsa 0 puan almaktadır.

PİOTROSKİ’NİN MODELİNİ BIST 100’E UYGULADIK VE 2017’NİN 9 YILDIZ HİSSESİNE ULAŞTIK
Piotroski’nin modeli dokuz skordan oluşuyor. Ancak biz bunu BIST 100’e uyguladığımızda dokuz kriter, dokuz puan sınırını esnettik. Puanlamaya üç kriter daha ekleyip toplam 12 kriter üzerinden firmaların en az yedi ve üzerinde puan alması şartını aradık. Piotroski ise dokuz kriter üzerinde dokuz puan olarak belirlemişti. Bizim puanı en az yedi şeklinde belirlememizin nedeni ise BIST 100’de bu kriterleri sağlayan hisse sayısının çok az olması. Öte yandan puan kriterinin yanında modele büyüme ve değer kriterlerini de ekledik. Böylece 5 farklı kategori ve 17 farklı kritere göre 2017 hisselerinin listesi oluştu. İşte 5 farklı kategori, 17 kriter ve 9 hisse:
 

Kârlılıkta öne çıkan hisseler          
Sıra Hisse adı Kapanış (TL) F/K PD/DD Hisse başına kâr (TL) Aracı kurumların
potansiyel getiri
beklentisi (%)
2016 getirisi (%)
1 Arçelik 20,76 10,95 2,67 1,90 7,57 51,67
2 Kordsa Global 6,51 8,60 1,23 0,76 6,00 47,06
3 Borusan Mannesmann 7,90 15,61 0,83 0,51 37,54
4 İzmir Demir Çelik 2,70 15,14 4,44 0,18 35,00
5 Enka İnşaat 5,12 12,71 1,29 0,40 4,37 22,62
6 Ford Otosan 30,00 11,41 3,19 2,63 25,62 5,03
7 Alcatel Lucent Teletaş 6,64 6,44 2,56 1,03 4,24
8 Türk Telekom 5,28 10,85 3,94 0,49 26,80 0,63
9 Coca Cola İçecek 32,16 24,35 2,03 1,32 29,52 -13,11
10 Bizim Mağazaları 10,85 25,49 2,82 0,43 -14,73
KÂRLILIK: Kârlılık kriterleri, şirketlerin mevcut kârlılık seviyesindeki kaliteyi, yeterliliği ve trendi ölçmektedir. Bu kriterler şirketlerin iç kaynaklarından ne kadar fon yaratılabildiğini görme açısından da önemlidir. 1- Aktif kârlılığı: Eğer şirketin aktif kârlılığı pozitif ise 1 puan. 2- Aktif kârlılığı değişimi: Bir yıl önceye göre aktif kârlılığı artmış ise 1 puan. 3- Kazanç kalitesi: Faaliyetlerden nakit akışı net kârı aşarsa 1 puan. 4- İşletmenin nakit akışı: Şirketin faaliyetlerinden nakit akışı pozitif ise 1 puan. 5- Özsermaye kârlılığı: Özsermaye kârlılığı önceki yıla göre artmışsa 1 puan. 6- Kârlılık yeterliliği: Özsermaye kârlılığı yıllık enflasyon oranının üzerinde ise 1 puan. Bu 6 kriterin en az 5 tanesini gerçekleştiren şirketler net kâr büyümesine göre sıralanmış ve ilk 10 hisse listelenmiştir. Tablodaki sıralama 2016 getirisine göredir.
 
               
Finansal riski düşük olanlar          
Sıra Hisse adı Kapanış (TL) F/K PD/DD Hisse başına kâr (TL) Aracı kurumların
potansiyel getiri
beklentisi (%)
2016 getirisi (%)
1 Kordsa Global 6,51 8,60 1,23 0,76 6,00 47,06
2 Borusan Mannesmann 7,90 15,61 0,83 0,51 37,54
3 Aselsan 11,44 25,08 3,59 0,46 -7,77 36,19
4 Aygaz 11,55 8,21 1,30 1,41 11,28 24,82
5 Vestel Beyaz Eşya 11,47 6,08 2,51 1,89 8,39
6 Alcatel Lucent Teletaş 6,64 6,44 2,56 1,03 4,24
7 Anadolu Efes 18,19 31,16 1,28 0,58 8,00 -2,44
8 Deva Holding 3,40 11,87 1,34 0,29 -12,37
9 Coca Cola İçecek 32,16 24,35 2,03 1,32 29,52 -13,11
10 Bizim Mağazaları 10,85 25,49 2,82 0,43 -14,73
FİNANSAL RİSK: Kaldıraç ve likidite kriterleri, şirketlerin kısa ve orta-uzun vadeli yükümlülüklerini karşılayıp karşılayamayacağını gösteren, diğer bir ifade ile şirketlerin finansal riskinin derecesini gösteren oranlardır.
7- Kaldıraç: İşletmenin cari finansal kaldıracı önceki yıla göre düşüyor ise 1 puan. 8- Cari oran: İşletmenin likiditesini gösteren cari oran önceki yıla göre artıyor ise 1 puan. 9- Sermaye artırımı (hisse sayısı): Bir önceki yıla göre sermaye artırımı yoksa 1 puan. Bu kriterleri gerçekleştiren şirketler net kâr büyümesine göre sıralanmış ve ilk 10 hisse listelenmiştir. Tablodaki sıralama 2016 getirisine göredir.
               
Faaliyet etkinliği yüksek şirketler        
Sıra Hisse adı Kapanış (TL) F/K PD/DD Hisse başına kâr (TL) Aracı kurumların
potansiyel getiri
beklentisi (%)
2016 getirisi (%)
1 Trakya Cam 2,93 5,36 0,88 0,55 6,13 76,51
2 Eczacıbaşı İlaç 3,09 22,62 0,77 0,14 10,00 64,56
3 Arçelik 20,76 10,95 2,67 1,90 7,57 51,67
4 Kordsa Global 6,51 8,60 1,23 0,76 6,00 47,06
5 İzmir Demir Çelik 2,70 15,14 4,44 0,18 35,00
6 Vestel Beyaz Eşya 11,47 6,08 2,51 1,89 8,39
7 Good-Year 3,43 44,95 2,16 0,08 6,41
8 Alcatel Lucent Teletaş 6,64 6,44 2,56 1,03 4,24
9 Tat Gıda 5,37 12,20 1,62 0,44 17,00 -1,06
10 Deva Holding 3,40 11,87 1,34 0,29 -12,37
FAALİYET ETKİNLİĞİ: Faaliyet etkinliği kriterleri, maliyetlerdeki ve verimlilikteki değişimi görme amacıyla oluşturulan oranlardır. 10- Brüt kâr marjı: Rekabetçi konumunu iyileştirmenin ölçüsü. Yıllık brüt kâr marjı önceki yıl brüt kâr marjını aşarsa 1 puan. 11- Aktif devir hızı: Verimliliğin göstergesi olarak aktif devir hızı bir önceki yıla göre artıyorsa 1 puan. 12- Dönen varlık devir hızı: Bir yıl öncesine göre artmışsa 1 puan.
Bu kriterleri gerçekleştiren şirketler net kâr büyümesine göre sıralanmış ve ilk 10 hisse listelenmiştir. Tablodaki şirketler 2016 getirisine göre sıralanmıştır.
               
Enflasyonun üzerinde büyüyenler      
Sıra Hisse adı Kapanış (TL) F/K PD/DD Hisse başına kâr (TL) Aracı kurumların
potansiyel getiri
beklentisi (%)
2016 getirisi (%)
1 Trakya Cam 2,93 5,36 0,88 0,55 6,13 76,51
2 Anadolu Cam 2,69 3,45 0,68 0,78 -6,90 62,05
3 Arçelik 20,76 10,95 2,67 1,90 7,57 51,67
4 Kordsa Global 6,51 8,60 1,23 0,76 6,00 47,06
5 Otokar 122,00 30,48 14,18 4,00 -22,67 39,63
6 Aselsan 11,44 25,08 3,59 0,46 -7,77 36,19
7 İzmir Demir Çelik 2,70 15,14 4,44 0,18 35,00
8 Vestel Beyaz Eşya 11,47 6,08 2,51 1,89 8,39
9 Alcatel Lucent Teletaş 6,64 6,44 2,56 1,03 4,24
10 Bim Mağazalar 50,15 24,60 8,54 2,04 12,04 -0,28
BÜYÜME: 13- Net kâr büyümesi enflasyonun üzerinde olan. 14- Esas faaliyet kâr büyümesi enflasyonun üzerinde olan. 15- Net satış büyümesi enflasyonun üzerinde olan ve bu üç kriteri aynı anda sağlayan şirketler net kâr büyümesine göre sıralanmış ve ilk 10 hisse listelenmiştir. Tablodaki şirketler 2016 getirisine göre sıralanmıştır.
               
Değer: Temettü veren, fiyat/kazancı 30’un altındaki hisseler
Sıra Hisse adı Kapanış (TL) F/K PD/DD Hisse başına kâr (TL) Aracı kurumların
potansiyel getiri
beklentisi (%)
2016 getirisi (%)
1 Trakya Cam 2,93 5,36 0,88 0,55 6,13 76,51
2 Eczacıbaşı İlaç 3,09 22,62 0,77 0,14 10,00 64,56
3 Arçelik 20,76 10,95 2,67 1,90 7,57 51,67
4 Kordsa Global 6,51 8,60 1,23 0,76 6,00 47,06
5 Aselsan 11,44 25,08 3,59 0,46 -7,77 36,19
6 Türk Traktör 72,70 10,91 6,26 6,66 25,53 12,03
7 Vestel Beyaz Eşya 11,47 6,08 2,51 1,89 8,39
8 Türk Telekom 5,28 10,85 3,94 0,49 26,80 0,63
9 Coca Cola İçecek 32,16 24,35 2,03 1,32 29,52 -13,11
10 Bizim Mağazaları 10,85 25,49 2,82 0,43   -14,73
DEĞER: 16- Temettü verimi sıfırdan büyük olanlar. 17- Fiyat/kazanç oranı 30’dan küçük olan ve bu iki kriteri aynı anda sağlayan şirketler net kâr büyümesine göre sıralanmış ve ilk 10 hisse listelenmiştir. Tablodaki şirketler 2016 getirisine göre sıralanmıştır.
               
17 kriteri aynı anda sağlayan 9 hisse      
Sıra Hisse adı Kapanış (TL) F/K PD/DD Hisse başına kâr (TL) Aracı kurumların
potansiyel getiri
beklentisi (%)
2016 getirisi (%)
1 Trakya Cam 2,93 5,36 0,88 0,55 6,13 76,51
2 Eczacıbaşı İlaç 3,09 22,62 0,77 0,14 10,00 64,56
3 Arçelik 20,76 10,95 2,67 1,90 7,57 51,67
4 Kordsa Global 6,51 8,60 1,23 0,76 6,00 47,06
5 Aselsan 11,44 25,08 3,59 0,46 -7,77 36,19
6 Türk Traktör 72,70 10,91 6,26 6,66 25,53 12,03
7 Vestel Beyaz Eşya 11,47 6,08 2,51 1,89 8,39
8 Ford Otosan 30,00 11,41 3,19 2,63 25,62 5,03
9 Bim Mağazalar 50,15 24,60 8,54 2,04 12,04 -0,28
Listede hisselere eşit ağırlık verilmiş, 5 kategoride 17 kriteri sağlayan hisseler net kâr büyüme oranına göre sıralanmış ve ilk 10 hisse seçilmiştir. Listelerde yer alan aracı kurum beklentileri işlem hacminde en yüksek beş aracı kurumun getirilerinin ortalamasıdır. Tablodaki şirketler 2016 getirisine göre sıralanmıştır.

 

2016 PERFORMANSIMIZ
5 kategori 17 farklı kritere göre öne çıkan hisseler 2016 getirisi (%)
Kârlılıkta öne çıkan hisseler 1,66
Finansal riski düşük olanlar 15,35
Faaliyet etkinliği yüksek şirketler 16,51
Enflasyonun üzerinde büyüyenler 4,41
Değer*** 11,94
10 Hisse* (Yılbaşındaki liste) 10,54
10 Hisse** (Model aylık güncel) 22,57
Veriler 15 Aralık 2016 itibariyle hazırlanmıştır.
*17 kriteri aynı anda sağlayan 10 hisse (Yılın başında listelenen hisselerin alınarak tutulması halinde) ** 17 kriteri aynı anda sağlayan 10 hissenin (aylık olarak modele göre güncellenmesi halinde). ***Değer: Temettü veren, fiyat/kazancı 30’un altındaki hisseler

 

YATIRIM ARAÇLARININ 2016 YILI PERFORMANSI
yeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucuyeşil ok *.png ile ilgili görsel sonucu

Enstrüman adı
Kapanış 15/12 /2016 Yılbaşından bu yana getiri (%)
Cumhuriyet altını 857,11 28,89
ABD Doları 3,51 20,55
Euro 3,67 15,57
Hisse senedi yatırım fonları 170,72 12,98
Aktif tahvil 11,20 9,79
Mevduat* 173,26 9,35
Hisse senedi BES fonları 162,96 8,88
BIST 100 getirisi 77.679 8,30
Bono** 1.401 8,04
Altın (Dolar/Ons) 1.135 6,77
*KYD 1 aylık gösterge mevduat endeksi TL, **KYD BONO Tüm bono endeksi. Cumhuriyet altını, ABD Doları ve auro verileri serbest piyasa verileridir.