2 Fed başkanından faiz artışı sinyali

    0
    28

    Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed’in faiz artırmasının zamanının geldiğini söyledi. George, WSJ’ye yaptığı açıklamada Fed’in kısa vadeli faizleri artırması için nedenlerini ortaya koydu. 
       
    Fed’in faiz oranlarını7 yıldan uzun süredir sıfıra yakın tuttuğunu ve düşük faizleri finansal sistemde dengesizlik yaratma, ticari gayrimenkul piyasasında bölün ortaya çıkarma gibi ekonomik büyümeyi baltalayabilecek riskleri olduğunu ifade eden George, Temmuz ayındaki FOMC toplantısında ortaya kolduğu görüşlerin değişmediğini, Fed’in hemen faiz artırması gerektiğini belirtti. 
       
    George, “Bugün benim görüşüm faiz artırımı için zamanın geldiği şönünde. Temmuz ayında olduğum yerde duruyorum ve faiz artırımı yapılması bana akıllıca geliyor” diye konuştu. 
       
    Enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefinden çok uzak olmadığını ve işsizlik oranının düşük olduğunu, istihdam piyasasının tam istihdama yaklaştığının düşünüldüğünü ifade eden George, “bu durum faizleri daha yukarı itmek için bir fırsat sunuyor” dedi.

    Kaplan: Nedenler güçleniyor
    Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed’in bir faiz artırımına yaklaştığını söyledi, ancak bunun ne zaman olacağı konusuna bir ifade kullanmaktan kaçındı.
         
    Kansas City Fed tarafından Jackson Hole’da düzenlenen konferansöncesinde CNBC’yea konuşan Kaplan, “Gevşek para politikasının kaldırılması için nedenin güçlenmekte olduğunu inanıyorum, ancak hangi toplantıda bunun olacağı konusunda birşey söylemek istemiyorum” dedi. 
       
    ABD ekonomisinin istihdamı artırmada ilerleme sağlamakta olduğunu ve enflasyonu yeniden yüzde 2 hedefine getirmek konusunda da yavaş olsa da bazı ilerlemeler sağlandığını belirten Kaplan, “Ekonominin bu yolda ilerlemeye devam etmesi halinde, çok uzak olmayan bir gelecekte faizler konusunda yeni bir adım atabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. 
       
    Kaplan hali hazırda FOMC’nin oy verme hakkına sahip bir üyesi değil.