16 ülke Rus diplomatları sınırdışı ediyor

    0
    25

    Skripal olayı gerekçe gösterilerek Rus diplomatları sınırdışı etme kampanyasının tarihteki en büyük boyuta ulaştığı söyleniyor: ABD’nin yanısıra 16 AB üyesi ülkeyle Arnavutluk, Norveç, Ukrayna ve Kanada Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı.
    Bulgaristan’ın Varna kentindeki AB-Türkiye zirvesi öncesinde konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ”AB’ye üye 28 ülkeden 14’ü, Londra ile dayanışma göstermek için Skripal olayıyla ilgili Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı” dedi. Ancak daha sonra bu sayı 16’ya çıktı. Tusk, gelecek günlerde Rusya’ya karşı başka adımların atılmasının ihtimaller dahilinde olduğunu söyledi.

     AVUSTURYA VE SLOVENYA’DAN DESTEK YOK
    AB üyesi olan Slovenya’da Başbakan Miro Cerar ise ‘Skripal olayı’ nedeniyle Rus diplomatları sınırdışı etmeyeceklerini açıkladı. Benzer açıklamalar AB Dönem Dönem Başkanı Bulgaristan ve Yunanistan’dan geldi.
    AB üyesi Avusturya da Skripal olayıyla ilgili hiçbir tedbir almayacaklarını ve Rus diplomatları sınırdışı etmeyeceklerini duyurdu.
    Avusturya Hükümet Sözcüsü Peter Launsky-Tieffenthal şunları söyledi:
    ”Sebebi şu: Rusya’yla diyalog kanallarını açık tutma niyetindeyiz. Avusturya tarafsız bir ülke ve Doğu ile Batı arasında bir nevi köprü olmaya devam ediyor.” Ancak sözcü, Avrupa Birliği’nin Moskova Büyükelçisi’nin geri çağrılmasına destek verdiklerini sözlerine ekledi.

    ARNAVUTLUK DA FURYAYA KATILDI
    AB üyesi olmayan Arnavutluk ise Rusya Büyükelçisi Aleksandr Karpuşin’i da Dışişleri Bakanlığına çağırarak ‘faaliyetleri diplomatik statülerine uymadığı’ gerekçesiyle 2 Rus diplomatı sınırdışı edeceklerini bildirdi. Sınırdışı edilecek diplomatların askeri ataşe Vladislav Filippov ve birinci sekreter Aleksey Balaşov olduğu belirtildi. Ardından AB üyesi olmayan ama NATO’nun önde gelen üyelerinden olan Norveç de bir Rus diplomatı sınırdışı edeceğini duyurdu.
    Makedonya Dışişleri Bakanlığı da, 1 Rus diplomatı sınır dışı etme kararını aldı.

    UKRAYNA 13 DİPLOMATI GÖNDERİYOR
    Ukrayna Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Salisbury’deki kimyasal saldırıya ilişkin İngiltere ve transatlantik müttefiklerimizle dayanışma doğrultusunda 13 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldık. Ayrıca bilindiği gibi Rusya ile diplomatik ilişkilerimiz askıya alınmış halde” ifadeleri kullanıldı.

    KANADA DA ‘DAYANIŞMA İÇİNDE’: 4 RUS DİPLOMATI SINIRDIŞI ETME KARARI ALDI
    Benzer karar alan bir diğer ülke de Kanada oldu. Kanada Dışişleri Bakanı Kristi Freelandi 4 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldıklarını belirterek “Kanada olarak Rusya’nın İngiltere’de sinir gazı kullanmasını şiddetle kınıyoruz. İngiliz halkı ve NATO ile G7’deki en büyük müttefikimiz Birleşik Krallık’la dayanışma içindeyiz” dedi.
    Peskov: Rusya’nın Skripal davasında işbirliği yapma arzusu İngiltere’de karşılık bulmuyor
    Bu arada  Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Facebook’tan yaptığı açıklamada Rus diplomatların sınırdışı edilmesine tepki gösterirken İngiltere’nin AB’den ayrılacağına dikkat çekti:
    “Egemenlik geçidi başladı, AB ülkeleri Londra’ya olan sadakat gösterilerini sunacak. Artık kamuoyu ve diplomatik ortamda yapılan her şey ‘AB politikasının gereği Londra’ya destek’ sözleriyle açıklanacak. Bu arada İngiltere Brexit sürecinin ardından AB’den ayrılacak. Bunu iptal eden olmadı. Süreç tüm hızıyla devam ediyor. Yani İngiltere AB’den ayrılarak dayanışma faktörünü ihlal ediyor. Ayrıldığında da dış politikada kimseye bağlı olmayacak. Bize karşı ister yakınlaşma ister uzaklaşma oyunu oynar. Ancak AB’de kalan diğer ülkeler İngiltere’nin empoze ettiği Rusya karşıtı dayanışmanın kısıtlamasına tabi olacak.

    RUS DIŞİŞLERİ: PROTESTO EDİYORUZ
    Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise bu adımı şiddetle protesto ettikleri belirtildi. Açıklamada “AB ve NATO üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınırdışı etme kararını şiddetle protesto ediyoruz. Bu adımı düşmanca olarak değerlendiriyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, bu adımın 4 Mart’ta Salisbury’de olanların faillerinin ve nedenlerinin bulunması görevinin yararına olmadığı vurgulandı.

    SLUTSKİY: KARŞILIK VERECEĞİZ
    Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, bu adımı provokasyon olarak niteleyerek karşılık vereceklerini ifade etti.
    Slutskiy “ABD ve çok sayıda AB ülkesinin İngiltere ile dayanışma göstermek adına aldıkları karar Rusya’ya karşı görülmemiş bir siyasi düşmanlık. Bunlar Rusya’ya karşı provokasyon amaçlı adımlar. Vereceğimiz yanıtların ‘misliyle’ olacağından ve en yakın zamanda geleceğinden eminim” dedi.