Küresel piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı

0
62

ABD’de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) nisanda yıllık yüzde 2,6 ile beklentilerin altında kalmasının ardından ABD-İran gerilimine ilişkin endişelere karşın pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,75, S&P 500 endeksi yüzde 0,97 ve Nasdaq endeksi de yüzde 1 değer kazandı. Analistler, bugün ABD’de açıklanacak nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE), ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kararlarına ilişkin beklentiler ve buna bağlı olarak piyasalar üzerinde belirleyici olabileceğini kaydetti. Ülkede martta yıllık yüzde 2,4 olan enflasyonun, geçen ay yüzde 2,5’e yükselmesi bekleniyor. 
Avrupa tarafında, İtalya’ya ilişkin siyasi belirsizlikler devam ederken, bugün İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı takip edilecek. BoE’nin yüzde 0,5 olan politika faizi ve 435 milyar sterlin olan varlık alım hedefinde değişikliğe gitmeyeceği tahmin ediliyor. Dün avro/dolar paritesi, gerileyişini sürdürerek 1,1823 ile 22 Aralık 2017’den bu yana en düşük seviyesini görürken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,24, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,28 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.
Bugün Çin’de açıklanan enflasyon verisinin beklentiler doğrultusunda yüzde 3,4’e yükselmesi, Japonya’da ise cari işlemler açığı verisinin tahminleri aşmasının ardından pay piyasalarında pozitif bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Çin’de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,2 değer kazandı. 
Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) TL uzlaşmalı döviz satım ve TL depo karşılığı döviz depo ihalelerine ilişkin düzenlemeleri ile ekonomi yönetiminin Ankara’da gerçekleştirdiği toplantı, döviz kurlarında düşüşe, pay piyasalarında ise yükselişe neden oldu. Dolar/TL, günü yüzde 1,05 azalışla 4,2871’den tamamlarken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 4,3030 seviyesinden işlem görüyor. BIST 100 endeksi ise dün 97.849 puanı görmesinin ardından yükselişe geçerek günü yüzde 1,43 artışla 100.781 puandan tamamladı. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nın ardından yapılan açıklamada, Türkiye’nin büyüme esaslı ekonomi politikalarıyla yoluna devam edeceği belirtilerek, “Ülkemiz ekonomisinin en önemli çıpalarından olan mali disiplinden asla taviz verilmeyecektir.” ifadesi kullanıldı. Toplantıda hükümetin, para ve maliye politikaları konusundaki hedeflerine ulaşma kararlılığının teyit edildiği belirtilen açıklamada, “Faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak, bununla birlikte enflasyonla daha etkin mücadele etmek için gereken tedbirler alınacaktır. Bunun için Merkez Bankası, elindeki araçları etkin şekilde kullanmaya devam edecektir. Açık piyasa ekonomisi politikalarına sıkı sıkıya sahip çıkılacaktır. Kur rejimi, döviz tevdiat hesapları ve kambiyo rejimi başta olmak üzere hiçbir konuda, piyasa mekanizması dışında yöntemler asla söz konusu değildir.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Bugün BoE’nin faiz kararı ve ABD’de enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 98.500 ve 97.700 seviyelerinin destek, 103.000 puanın direnç konumunda olduğunu bildirdi.