İstanbul yeni havalimanına bir ödül daha

0
38

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Almanya’nın başkenti Berlin’de dünya çapında mimar ve tasarımcıları bir araya getiren festivalde, İstanbul Yeni havalimanı terminal binasının “Gelecek Projeler-Altyapı” kategorisinde tasarım ödülü aldığını anlattı. 

Söz konusu terminal binasının İngiliz Scott Brownigg firmasının öncülüğünde, Türkiye’den Fonksiyon ve TAM/Kiklop’un desteğiyle tasarlandığını bildiren Arslan, “Daha önce de İstanbul yeni havalimanı hava trafik kontrol kulesi ve teknik binası, 370 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülüne layık görülmüştü. İstanbul yeni havalimanının inşaatı devam ediyor ama ödüle doymuyor.” diye konuştu.
Arslan, tamamlandığında dünya çapında sıfırdan yapılan en büyük havalimanı özelliği taşıyacak olan projenin, 350’den fazla noktaya uçuşla ilk etapta yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesine sahip olacağını anlattı.

Ödüle konu olan terminal binasının, dünya çapında tek çatı altındaki en büyük terminal binası özelliğini taşıyacağını dile getiren Arslan, Dünya Mimarlık Festivali’nde 60’ı aşkın ülkeden 300’ün üzerinde projenin yarıştığını ifade etti.

Arslan, festivalde yarışan projelerin mimari planlama, tasarım, estetik, operasyonel konular ve inşa edilebilirlik kriterlerine göre değerlendirildiğini belirterek, İstanbul yeni havalimanının, söz konusu ödülle Londra Well-line, Şanghay Caravanserai Havalimanı, Güney Kore Uluslararası Jeju Havalimanı, Riyad Olaya Metro İstasyonu, Stuttgart Merkez İstasyonu, Varşova Tren İstasyonu, Çin San Shan Köprüsü gibi projeleri geride bıraktığını kaydetti.